Mainos

Lapissa ammuttu rauhoitettuja kotkia

Lapista on löydetty kaksi kotkaa, joita on haavoitettu ampumalla. Kotkat on toimitettu hoidettaviksi Ranuan eläinpuistoon. Kotka on luonnonsuojelulailla rauhoitettu lintu, jonka ampumisesta voi törkeässä tapauksessa seurata vankeusrangaistus.

Reilu viikko sitten löytyi Porttipahdan altaan länsipuolelta aikuinen merikotka, jota oli ammuttu siipeen. Toisen nuoren maakotkan löysivät metsästäjät kaksi viikkoa sitten Sallan Kähisijälammelta. Kotkaa oli ammuttu haulikolla ja sen siivestä löytyi kahdeksan haulia. Nyt kotkat ovat hoidettavina Ranuan eläinpuistossa ja ne pyritään palauttamaan luontoon.

Kotkien ampumistapauksia on viime vuosina tullut tietoon harvoin. Sekä meri- että maakotkan kannat ovat hitaasti elpymässä.

- Arviot ja laskelma osoittavat, että merikotkia on koko Suomessa tällä hetkellä noin 250 paria ja maakotkia tunnetaan tällä hetkellä noin 380 paria, kertoo ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksesta.

Ollila ei usko, että kotkien ampumistapaukset olisivat vahinkoja.

- Täytyy sanoa, että jos on aseenkantolupa ja metästyskortin haltija ja sotkee kotkan johonkin muuhun metsästettävään lintuun, niin aika heikoilla tiedoilla tällaisessa tapauksessa ollaan liikkeellä. Ei sitä vahingossa kotkia ammuta, Ollila sanoo.

Kotkien ampuminen on luonnosuojelurikos, josta voidaan tuomita törkeässä tapauksessa vankeutta. Lisäksi tekijä joutuu korvaamaan lajin arvon valtiolle, maakotkan korvaussumma on liki 4900 ja merikotkan 7400 euroa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.