Mainos

Lapinjärven pohjavesitilanne huolestuttava

Lapinjärven keskustataajaman vedenottamon vesi ylittää fluoridipitoisuudeltaan voimassaolevat enimmäisarvot. Myös nitraattipitoisuus on korkeahko, vaikka enimmäisrajaa ei kuuden viime vuoden aikana olekaan rikottu. Tiedot käyvät ilmi vastavalmistuneesta Lapinjärven pohjavesialueiden suojelusuunnitelmasta. Työn ovat tilanneet Lapinjärven kunta ja Uudenmaan ympäristökeskus. Selvityksen on laatinut Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys.

Tutkija Tero Myllyvirta pitää Lapinjärven pohjavesitilannetta huolestuttavana.
-Kuntalaisten ostama vesi on selkeästi vahingollista lasten hampaille ja imeväisikäisille pienokaisille, tutkija sanoo. Ruoansulatuselimistössä muodostuva nitriitti voi aiheuttaa mahalaukun ja virtsarakon syöpää.

Myllyvirta huomauttaa, että Lapinjärvi on tyypillinen maalaiskunta, joiden taajamien normaalin elämänmenon vaikutus pohjaveteen yleensä aliarvioidaan.
-Kun vaarat eivät näy, niitä ei uskota olevan olemassa, hän sanoo.

Normit sallivat veden pilaamisen

Tutkijan mielestä nykyisin voimassaolevat standardit sallivat ensin pintavesien, ja sen jälkeen pohjavesien pilaamisen hiemankin pidemmällä aikavälillä tarkasteltaessa.

-Harvoin tullaan ajatelleeksi, että esimerkiksi harjumaisemaan sijoitetut hautausmaat voivat olla pohjavesiongelma. Vainajien hajoaminen ja hautausmaan puutarhamainen hoito lisäävät veden nitraattitasoa, Myllyvirta muistuttaa.

Tutkijat pitävät myös mahdollisena, että vainajista peräisin olevat bakteerit ja virukset eivät ennätä tuhoutua ennen kulkeutumistaan vedenottamolle.

Lapinjärvellä on kuusitoista tärkeää pohjavesialuetta. Ne käsittävät kunnan 341 neliökilometrin pinta-alasta noin prosentin. Suojelusuunnitelman tarkoitus on kiinnittää huomio tämän suhteellisen pienen alueen tehokkaaseen suojeluun. Selvitys on lajissaan ensimmäinen Itä-Uudellamaalla.

Suojelusuunnitelma suosittaa muun muassa kaikkien jätevesien ohjaamista pohjavesialueella viemäriverkkoon. Maataloutta kehotetaan kesannoimaan ja varomaan lannoittamista keskustaajaman lähellä. Osa pelloista tulisi poistaa kokonaan käytöstä tärkeimpien vedenottamoiden lähistöllä, suunnitelmassa katsotaan.

Karjanlannan levitystä pelloille tulisi välttää eikä lietelantaa saisi käyttää laisinkaan pohjavesialueella. Sorakuoppien maisemointi ja peittäminen eloperäisellä kasvukerroksella sisältyy myös ohjeisiin.

Hautausmaan aiheuttamaa pohjavesiriskiä voidaan vähentää uurnahautauksella, ellei toimintaa voida siirtää kokonaan pohjavesialueen ulkopuolelle, suojelusuunnitelma suosittaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.