Lapin tekoaltaiden särjet koiranruuaksi

Lapin tekoaltaiden särkiongelmaan etsitään apua. Ratkaisuksi esitetään kalojen kuivaamista koirien ruuaksi.

Lihanjalostusyhtiö Kylmänen Food on valmis ostamaan altailta tulevat särkikalat, jos kuivaus osoittautuu tulevissa testeissä kannattavaksi.

Lokan tekojärveä on siivottu särjistä valtion tuella useita vuosia, mutta nyt tuki on loppumassa. Ylisuuri särkikanta on heikentänyt muun muassa vaellussiiat niin huonoon kuntoon, että saaliskalat on jouduttu hautaamaan loismatojen takia. Tuen loppuessa särkikalat jäävät pyytämättä, ellei niille löydetä kannattavaa kaupallista käyttöä.

Kuivausta on tämän kesän aikana selvittänyt Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

– Särkikalaa on tarjolla vaikka kuinka paljon ja kuivauskin onnistuu. Tosin matka on vielä pitkä siihen, että voidaan kuivata sellaisia massoja, mitä pitäisi. Yksityinen bisnes on saatava mukaan, sanoo RKTL:n erikoistutkija Teuvo Niva.

Kylmänen aikoo lähteä hankkeeseen tosissaan. Syksyn aikana yritys hankkii pakkaseen riittävästi Lokan kalaa testejä varten.

– Olemme todella kiinnostuneita. Kysyntää kalalle on, mutta vasta keväällä tiedämme, kannattaako laaja teollinen kuivaus, kertoo Kylmäsen myynti- ja kehitysjohtaja Jukka Vanhala.

Särkien ohella Kylmänen tutkii myös poron teurasjätteiden kuivausta eläinten ruuaksi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat