Lapin sodassa Rovaniemen tuhon silminäkijä: viesti jäi lähettämättä

Rovaniemen palosta 70 vuotta 2:09

Suomalaisessa Junkers-pommikoneessa sähköttäjänä ollut 22-vuotias vänrikki Kusti Lehmusvuori näki Rovaniemen tuhon kilometrin korkeudesta.

– Rakennukset olivat pääosin puusta, komea kokko se oli, 92-vuotias veteraani muistelee 70 vuotta tuhon jälkeen.

Pitkä tiedustelulento Itä-Lappiin

Lehmusvuori oli mukana tiedustelutehtävässä, jossa kaksi Junkersia lensi useiden tuntien lennon Lapissa selvittämässä saksalaisten joukkojen vetäytymistä. Kuopion Rissalasta lennettiin Rovaniemelle asti samaa reittiä. Rovaniemeltä toinen kone jatkoi ns Jäämerentietä seuraten suoraan pohjoiseen. Lehmusvirran miehistö kaartoi itään Kemijärven suuntaan.

Lehmusvirta arvioi, että seurasi tulipaloa pommikoneen ikkunasta kymmenkunta minuuttia. Lentokorkeus oli tiedustelun vuoksi vain tuhat metriä. Sähköttäjä Lehmusvuori ei kuitenkaan kertonut vielä lennon aikana miehistön havainnoista esikuntaan.

– En lähettänyt siitä mitään tekstiviestiä. Vasta sitten kun palattiin kerrottiin mitä on tapahtunut, Lehmusvirta hymähtää sarkastisesti.

Toinen kone ammuttiin alas

Viisi tuntia kestänyt tiedustelulento oli dramaattinen toisellakin tavalla. Lehmusvirran kone palasi turvallisesti Rissalaan, mutta toinen Junkers ammuttiin alas Rovaniemen pohjoispuolella.

– Tähystäjä oli pyyttänyt ohjaajaa tekemään paluumatkalla vielä yhden tarkistuslenkin ja sen kaarron aikana kone sai it-tulesta osuman. Toinen moottori sammui ja miehistö sai käskyn hypätä koneesta.

Junkers lensi pilvessä eikä korkeutta ollut riittävästi. Kaksi sotilasta hyppäsi, mutta kone oli ajautunut lähelle tunturia ja miehet iskeytyivät suutareina maahan. Molemmat menehtyivät.

– Ohjaajan laskuvarjo aukesi koneen sisällä ja esti hyppäämisen. Koneeseen jääneiden miesten ainoa vaihtoehto oli pakkolasku. Se onnistui, mutta ohjaajan reisiluu katkesi, Lehmusvirta kertaa tapahtumia.

Värikkäiden vaiheiden jälkeen suomalaislentäjät selvisivät metsien läpi omien puolelle. 

Pallashotelli paloi lennon aikana

Lehmusvirta näki Lapin sodan pommitus- ja tiedustelulennoilla Rovaniemen lisäksi monta muutakin tuhoa. Esimerkiksi Pallastunturin hotellin palo jäi mieleen.

– Olimme menossa Käsivarren suuntaan ja vielä menomatkalla hotelli oli pystyssä, mutta paluumatkalla jo lähes täysin palanut.

Oma henki oli vaarassa useita kertoja ja kerran pelastuminen oli vain senttien varassa.

– Saksalaiseen kuorma-autoon sijoitettu ilmatorjuntatykki yllätti meidät. Ensin tuli hattara kauemmas, sitten jo lähelle ja kolmas heilutti konetta rajusti. Yksi sirpale tuli olkapäähän. Jos se olisi osunut vähän lähemmäs päätä, en olisi tässä tätä kertomassa, Lehmusvuori myöntää.

Lentoturkki repeytyi sirpaleesta

Sähköttäjä selviytyi naarmuilla saksalaisen lentoturkin ansiota. Se oli tanakkaa tekoa ja sähkölämmitteinen.

– Töpseli vain rasiaan niin kyllä tarkeni. Osuman jälkeen se tietenkin oli piloilla, kun johdot rikkoontuivat.

Lehmusvirran Lapin sota ja koko jatkosodan reissu päättyi tasan kuukausi Rovaniemen palamisen jälkeen marraskuun 17. päivänä 1944.

Siviilissä hän lensi vielä pitkään pienkoneilla ja teki elämäntyönsä sähkömiehenä. Nyt 92-vuotiaana veteraani asuu yksin omakotitalossaan ja selviää vielä tarvittavista askareista.

Lue myös:

    Uusimmat