Lapin marjametsissä ahertavat ulkomaalaiset poimijat

Lapin metsiin odotetaan tänä vuonna liki kolmeatuhatta ulkomaalaista marjanpoimijaa.

Suurimmat poimijaryhmät tulevat Thaimaasta, Vietnamista, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Pääjoukko saapuu heinäkuun lopussa ja poimii hilloja, mustikoita ja puolukoita lokakuuhun asti.

Myös suomalaiset poimivat edelleen marjoja myyntiin, mutta määrä on vähentymässä poimijoiden ikääntymisen vuoksi.

- Suomalaiset poimijat ovat virkeitä eläkeläisiä, joiden jaksaminen on kiinni säistä. Me ostamme suomalaisilta poimijoilta yli puolet puolukkasadosta, koska puolukka-aikaan metsässä on jo viileämpää. Ikäihmiset eivät jaksa poimia mustikkaa ja hillaa loppukesän lämpimillä keleillä, kertoo Riitan Herkun hallituksen puheenjohtaja Jan-Eric Gustafsson.

Thaimaalaispoimijat ahkeria ja kunnollisia

Lapin metsissä kykkii tänä syksynä tuhat thaimaalaispoimijaa yksinomaan Riitan Herkun ja Lapin Lihan leivissä. Ruotsissa thaimaalaiset ovat poimineet marjoja jo parikymmentä vuotta, Suomessa viisumisäädösten vuoksi vasta muutaman vuoden.

Molempien yritysten johtajat ovat tyytyväisiä thaimaalaispoimijoihin.

-He ovat ahkeria poimijoita eikä heidän kanssaan ole ongelmia alkoholin tai kaupustelun suhteen. He tulevat tänne tekemään töitä eivätkä lomailemaan, Gustafsson kertoo.

Marjanpoimijat ovat enimmäkseen Koillis-Thaimaasta tulevia riisinviljelijöitä. Riisinviljelijöille marjametsien ansiot tulevat hyvään aikaan, sillä Thaimaassa riisi on kylvetty alkukesästä ja satoa päästään keräämään vasta lokakuun loppupuolella.

-Meillä on tavoitteena, että poimija noukkii 100 kiloa mustikkaa päivässä. Kun sitä tekee kaksi kuukautta, niin kotiin lähtiessä taskussa saattaa olla talon rakentamiseen tarvittavat rahat, Gustafsson toteaa.

Ei mökin nurkille poimimaan

Ulkomaalaiset poimijat puhuttavat paikallisväestöä joka kesä. Asukkaat valittavat ulkomaalaispoimijoiden roskaamisesta ja siitä, että he poimivat marjat liian läheltä taloja ja mökkejä.

Pahimpien karikoiden ehkäisemiseksi marjafirmat ja Lapin kylät ovat laatineet sopimuksen, joka velvoittaa marjafirmoja ohjeistamaan poimijoita suomalaisista tavoista.

-Olemme sopineet, että kylien aktiivit ottavat yhteyttä marjafirmoihin sopiakseen alueesta, joka on tarkoitettu kyläläisten marjastamiseen. Itse olen sitä mieltä, että suojavyöhyke voisi olla polkupyörällä ajettavan matkan päässä kylästä. Näin iäkkäämpi väki voisi käydä rauhassa marjassa, Lapin kyläasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Eija Leppäjärvi sanoo.

Poimijoita on tähänkin asti kehotettu välttämään asuttuja alueita. Marjafirmat lupaavat ohjeistaa poimijoitaan paremmin myös roskaamisen ja suomalaisen liikennekulttuurin suhteen.

-Olemme tehneet thainkieliset ohjeet suomalaisista liikennesäännöistä. Thaimaalaisille on vierasta se, ettei autoon saa mennä enempää kuin viisi ihmistä vaikka tilaa olisi, Gustafsson kertoo.

Suomen vuotuinen marjasaalis on 50 miljoonaa kiloa. Siitä kotikäyttöön menee 35 miljoonaa kiloa. Metsäntutkimuslaitoksen arvion mukaan marjasadosta saadaan hyvänäkin vuonna talteen vain 7 prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat