Mainos

Lapin kummajainen: Miksi Kolarissa äänestettiin Haavistoa?

Kolarin kunta loistaa salaperäisenä tähtenä Pohjois-Suomen vaalitaivaalla - se oli ainoa paikka, jossa Pekka Haavisto sai yli puolet eli 55,2 prosenttia presidentinvaalien äänistä. Muissa Lapin kunnissa Sauli Niinistö vei voiton.

Kunnanjohtaja Heikki Havanka selittää tulosta sillä, että vasemmistoliiton kannatus on perinteisesti ollut Kolarissa suurta, ja nyt vasemmiston äänet siirtyivät Haaviston taakse.

Toisena selityksenä Haaviston menestykselle Havanka pitää sitä, että kuntaan on muuttanut paljon uusia, nuoria asukkaita esimerkiksi Ylläksen alueelle, ja Haaviston kannattajat ovat keskimäärin Niinistön tukijoukkoja nuorempia.

Haaviston äänipotista huolimatta vihreän puolueen asema Kolarissa ei ole tähän saakka ollut hääppöinen – kunnasta ei löydy yhtäkään vihreää kunnanvaltuutettua. Havanka ei usko, että jatkossakaan nähdään vihreiden riemuvoittoa kunnallisvaaleissa. Kolarin kunnanvaltuuston suurin puolue on tähän mennessä ollut keskusta.

Havanka ei etsi selitystä Haavisto-ilmiölle myöskään Lapin suurisuuntaisista kaivoshankkeista.

– Jos kaivoshankkeet olisivat tulokseen vaikuttaneet, ne olisivat varmaankin vaikuttaneet toiseen suuntaan, Havanka arvelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.