Mainos

Lapin joulukuun lämpöennätyksiä rikki

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että lumettomille alueille lunta tuskin saadaan jouluksikaan. Perjantain ja lauantain tienoilla maan itä- ja pohjoisosassa lunta sataa vain hiukan.

Lapissa mitattiin viime yönä poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Ylimmillään lämpötila oli seitsemässä plusasteessa.

Yön aikana mitatut lämpötilat rikkoivat Lapin alueella aikaisempia joulukuun lämpöennätyksiä. Ennätykset menivät rikki muun muassa Ivalossa, Pellossa ja Kittilässä. Ivalon lentoasemalla mittari nousi 7,4 plusasteeseen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Sari Hartosen mukaan Norjan puolella lämpöasteita oli jopa kymmenen.

Lapin alueen aikaisempi lämpöennätys on joulukuulta 1997, jolloin 16. päivä Utsjoen Nuorgamissa oli lämmintä 8,3 astetta.

Tyypillisesti joulukuun puolessavälissä Lapin alueen pakkasasteet ovat 6 ja 7 asteen välissä.

Lämpöasteiden lisäksi maanantain ja tiistain välisenä yönä Lapissa oli myös hyvin voimakkaita tuulia. Hartonen kertoo, että Saana-tunturin alueella tuulen nopeus nousi noin 25 metriin sekunnissa. Utsjoki-Kevo alueella myrskytuulta oli 20 metriä sekunnissa. Aamuun mennessä tuulet olivat heikenneet hieman.

Joulun lumisin maisema tunturi-Lapissa

Tuleva joulu on vähäluminen tai lumeton suuressa osassa maata. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan jouluna on lauhaa, mutta sateet jäävät vähäisiksi.

Tällä hetkellä lunta on Lapissa, Koillismaalla sekä Kainuun pohjoisosissa. Kuohkein lumipeite on Kittilässä, Kolarissa ja Muonion alueella, jossa lunta on enimmillään 30-40 senttimetriä.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että lumettomille alueille lunta tuskin saadaan jouluksikaan. Perjantain ja lauantain tienoilla maan itä- ja pohjoisosassa lunta sataa vain hiukan.

Myös viime vuoden joulu oli ennätyslauha ja lumeton. Kymmenen sentin lumikerros oli vain Keski- ja Pohjois-Lapissa. Koko maan lämpötilat olivat nollan molemmin puolin. Esimerkiksi Porissa viime vuoden jouluaattoa vietettiin 8,3 plusasteessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.