Mainos

Lapin jokien tulvahuippu vasta toukokuun lopulla

Pohjoisimmassa Suomessa jokien tulvahuippu on vasta tuloillaan. Lapin ely-keskus arvioi, että vedet ovat korkeimmillaan toukokuun loppupuolella ja Tornionjoella vasta kesäkuun alussa. Pahimpia vahinkoja tulviva vesi voi aiheuttaa Ounasjoella Kittilän kohdalla.

– Siellä maa on alavaa. Vuonna 2005 tulvista tuli miljoonavahingot, muistuttaa rakennusmestari Risto Lampela.

Lapin joissa on tullut tänä vuonna poikkeuksellisen heikot jäät, eikä tulvien ehkäisyyn tarkoitettua jääsahaa ole voitu käyttää. Se vaati alustakseen noin puolen metrin vahvuisen teräsjään.

Lapissa on vielä paikoitellen reilusti lunta. Eniten sitä on Kittilässä noin 90 senttiä. Ranualla ja Kuusamossa lumi on huvennut jo alle kymmeneen senttiin. Ilmatieteen laitoksen mukaan lumien sulamista ovat viivyttäneet pakkasyöt, mutta alkavalla viikolla ne näyttävät väistyvän ja päivälämpötilat lähentelevät jo 15:tä astetta.

Pohjanmaalla virtaamat huipussaan

Pohjois-Pohjanmaalla jokien virtaamat ovat nyt huipussaan. Kuivajoen alajuoksulla vesi on lähes kolme metriä korkeammalla kuin kesäaikaan. Myös Oijärven vesi on 1,5 metriä normaalia korkeammalla.

Kuivajoella ja Kivijoella pelastuslaitos suojasi taloja tulvalta perjantaina. Suuria vahinkoja ei tiettävästi kuitenkaan sattunut.

Iijoella virtaamat ovat nousussa ja huippu saavutetaan näinä päivinä. Pudasjärvellä Iijoen keskijuoksulla vesi nousi tänään tielle Ruottisenharjun ja Jaalangan välillä ja tie jouduttiin sulkemaan liikenteeltä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.