Mainos

Läpimurto kantasolututkimuksessa

Uudessa menetelmässä ihosoluja muunnetaan kantasolujen kaltaisiksi, jolloin alkioita ei tarvitse tuhota.

Yhdysvaltalaiset ja japanilaiset tutkijat ovat tehneet tärkeän läpimurron kantasolututkimuksessa.

Ensi kerran on nyt onnistuttu muuntamaan ihosoluja kantasolujen kaltaisiksi. Näin saadaan kantasoluja tuhoamatta alkioita tai turvautumatta kloonaukseen.

Tutkijoiden mukaan heidän menetelmällään tehtyjä kantasoluja voidaan jo nyt alkaa käyttää tutkimuksessa. Sen sijaan sairauksien hoitoon niistä ei vielä ole.

Kantasolut ovat tärkeitä lääketieteen tutkimuksessa. Lisäksi niistä toivotaan tulevaisuuden parannuskeinoa, sillä ne pystyvät kehittymään miksi tahansa ihmisruumiin soluksi.

Tutkijat toivovat, että nyt kehitetyllä menetelmällä voitaisiin tulevaisuudessa luoda sairaan ihmisen omista ihosoluista kantasoluja ja muuntaa ne edelleen miksi tahansa muiksi soluiksi. Näillä soluilla voitaisiin tehdä solunsiirtoja, eikä potilaan ruumis hylkisi siirrännäissoluja, koska ne olisivat hänen omiaan.

Kantasolututkimuksen eettisyydestä on käyty kiivaita väittelyitä erityisesti Yhdysvalloissa, sillä perinteisesti tutkijat ovat joutuneet tuhoamaan alkioita saadakseen kantasoluja.

Ihosoluista muunnettujen kantasolujen käytössä eettistä ongelmaa ei enää ole. Tutkijat toivovatkin, että tutkimukselle saadaan tuoreen läpimurron ansiosta selvästi aiempaa enemmän rahoitusta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.