Mainos

Läpimurto diabeteksen hoidossa

Tutkijat siirsivät naiselle soluja äidin haimasta. Solut käynnistivät tyttären oman insuliinituotannon eikä hän enää tarvitse insuliiniruiskeita.

Japanilaistutkijat ovat tehneet läpimurron diabeteksen hoidossa. Lääkärit siirsivät 27-vuotiaalle naiselle soluja hänen äitinsä haimasta. Solut käynnistivät tyttären oman insuliinituotannon eikä hän enää tarvitse insuliiniruiskeita. Asiasta kertoi lääketieteellinen julkaisu The Lancet.

Lääkärit poistivat puolet tyttären 56-vuotiaan äidin haimasta, eristivät siitä insuliinia valmistavia soluja ja ruiskuttivat niitä tyttären maksaan. Kolmen viikon kuluttua leikkauksesta tytär ei enää tarvinnut insuliinipistoksia, koska siirtosolut tuottivat insuliinia.

- Siirron jälkeen vastaanottaja saavutti riippumattomuuden ulkopuolisesta insuliinista ja hänen tilansa on pysynyt sellaisena siitä lähtien. Uskomme. että tällainen solusiirto voisi muodostua yhdeksi vaihtoehdoksi insuliinista riippuvaisten diabetes-potilaiden hoidossa, muotoili tohtori Shinichi Matsumoto Kioton yliopistollisesta sairaalasta.

Sekä tytär että äiti voivat hyvin. Kyseessä oli samalla ensimmäinen kerta kun soluja siirrettiin elävältä luovuttajalta. Tähän saakka solut on otettu kuolleilta luovuttajilta. Matsumoton mukaan eläviltä luovuttajilta otetut solut ovat kuitenkin parempia, koska ne toimivat varmemmin.

Brittiläinen Diabetes UK -järjestö kutsui tulosta tänään "merkittäväksi läpimurroksi", mutta uskoi samalla, että siitä on apua lähinnä yksittäisille henkilöille. Lääkäreiden mukaan siirron vaikutus kestänee viitisen vuotta, minkä jälkeen potilas voi tarvita uuden solusiirron.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.