Mainos

Lantaisten nautojen määrä kolminkertaistui

Teurastamoihin tulevien lantaisten nautojen osuus kolminkertaistui viime vuonna. Pinnaltaan kovin likaisen naudan nylkemisessä ei voida välttää lannan joutumista lihaan mm. teurastajan käsistä tai työvälineistä.

LSO Foodsin Jokasorkka-tuottajalehden helmikuun numero kertoo, että lantaisten nautojen osuus lisääntyi parikymmentä vuotta sitten ulkopihattojen yleistymisen johdosta.
-Silloin aloitettiin valtakunnallinen lantaisten vuotien vähentämiskampanja. Se onnistui.
-Toistakymmentä vuotta on nautojen lantaisuus ollut hallinnassa. Viime vuonna niiden osuus yht'äkkiä kolminkertaistui kymmenvuotiseen keskiarvoon verrattuna. Asia on ehkä unohtunut, päättelee Jokasorkka.

Lehti kertoo, että MTK, teurastamot ja maatalousministeriö tekivät vuonna 1982 suositussopimuksen, jolla pyrittiin estämään ylilantaisten nautojen kuljettaminen teurastamoon mm. perimällä tuottajalta likaisten eläinten käsittelystä aiheutuneet kustannukset. Jokasorkka painottaa edelleen sopimuksen merkitystä. -Eläinsuojelua ja lihantarkastusta koskevat säädökset edellyttävät sopimuksen mukaista käsittelyä. Pinnaltaan kovin likaisen naudan nylkeminen siten, ettei teurastajan käsistä tai työvälineistä joutuisi lihaan lantaa on mahdotonta. Tuottajille muistutetaan myös, että eläinten lantaisuuden vuoksi saastuneen ruhon säilyvyys putoaa kolmasosaan puhtaasti nyljetyn ruhon säilyvyydestä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.