Mainos

Länsirannalla taas kahakoita

Israelin joukot ottivat torstaina yhteen palestiinalaisten kanssa Länsirannalla, kun tuhannet palestiinalaiset olivat kokoontuneet ääri-islamilaisen Hamas-järjestön johtoon kuuluneen Muhyideen Al Sharifin hautajaisiin.

Yhteenotto puhkesi, kun Sharifin arkkua läpi Ramallahin itsehallintoalueen saattanut väkijoukko heitti poliiseja kohti kiviä. Silminnäkijöiden mukaan hautajaissaatto kantoi Hamasin lippuja ja huusi Israelin vastaisia iskulauseita.

Ainakin 17 palestiinalaista haavoittui, kun Israelin sotilaat heittivät kyynelkaasua ja ampuivat kumiluoteja väkijoukkoihin Ramallahissa ja Betlehemissä. Silminnäkijöiden mukaan myös Itä-Jerusalemissa oli yhteenottoja. Israelin armeija määräsi torstaina Beitunyan ja Ramallahin alueet sotilasalueiksi.

Aiemmin torstaina parisataa palestiinalaista osoitti mieltään paikalla, josta Sharifin ruumis oli löydetty. Paikalla olleiden toimittajien mukaan ainakin kaksi palestiinalaista oli haavoittunut kumiluodeista. Palestiinalaiset julistivat torstaina Itä-Jerusalemiin ja Hebroniin yleislakon.

Palestiinalaiset: Sharifin murha Israelin salajuoni

Torstaina palestiinalaiset ilmoittivat virallisen kantansa, jonka mukaan Israel tappoi Sharifin kiinnittääkseen huomion pois Yhdysvaltain tekemästä rauhansopimusehdotuksesta, jonka Israel torjui.

Sharif sai surmansa viikonvaihteessa epäselvissä oloissa. Hänen ruumiinsa löydettiin sunnuntaina Länsirannalta räjäytetystä autosta ja ruumis tunnistettiin keskiviikkona 32-vuotiaaksi Sharifiksi.

Israelin poliisivoimat määrättiin torstaina täyteen hälytysvalmiuteen pommiuhkausten vuoksi, koska Hamas on uhannut kostaa Sharifin kuoleman. Hamas syyttää surmasta Israelia ja on uhannut iskeä israelilaiskohteisiin sekä Israelin rajojen sisäpuolella että ulkomailla. Israel on kiistänyt syytökset ja katsoo, että kyseessä oli Hamasin oma "työtapaturma".

Sharif oli järjestön eturivin räjähdeasiantuntija ja hänen uskotaan olleen vastuussa useista Hamasin tekemistä itsemurhaiskuista. Palestiinalaiset asiantuntijat katsovat kuitenkin, että Sharif kuoli jo ennen auton räjähdystä.

Palestiinalaisten turvallisuusviranomaisten oli määrä tavata torstaina Hamasin poliittisia johtajia Gazassa ja keskustella kiristyneestä tilanteesta. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on ilmoittanut, että tapaus tutkitaan perinpohjin.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.