Mainos

Länsipuro: UM ei yrittänyt rauhoitella Aasian katastrofissa

Osastopäällikkö Yrjö Länsipuron mukaan ulkoministeriön tehtävänä on kertoa vain vahvistettua eli ns. varmaa tietoa.

Ulkoministeriöllä ei ollut Aasian tulvakatastrofiin liittyneessä tiedottamisessa minkäänlaista rauhoitusstrategiaa, sanoo ulkoministeriön osastopäällikkö Yrjö Länsipuro.

Länsipuro sanoi Ylen A-talk-ohjelman keskustelussa eilen illalla, että ulkoministeriön roolina on tällaisissa tilanteissa kertoa vahvistettua eli niin sanotusti varmaa tietoa.

- Emme me lähde kertomaan, että kyllä siellä varmasti on paljon ihmisiä kuollut, Länsipuro totesi.

Keskusteluun osallistuneiden tiedostusvälineiden edustajien mielestä ulkoministeriön varovainen linja vaikutti niiden ratkaisuihin uutisoinnissaan. MTV3:n uutisten päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan mielestä ulkoministeriön varovainen ja rauhoitteleva sävy kesti aika pitkään.

STT:n päätoimittaja Atte Jääskeläinen puolestaan katsoi, että viranomaisten välittämän tiedon painoarvo suhteessa muiden muassa silminnäkijäkertomuksiin on suuri ja virallisen viestinnän linja vaikutti siten suomalaisten tiedotusvälineiden johtopäätöksiin katastrofin laajuudesta.

- Jo sunnuntaina suomalaiset silminnäkijät kertoivat sellaisia kuvauksia tapahtuneesta, jotka edelleenkin pitävät täysin paikkansa. Myös tätä tietoa välitettiin, mutta kyllä tällaisessa tilanteessa vaatii aikamoista rohkeutta tehdä sellainen johtopäätös, että kun virallinen tieto on se, että suomalaisten ei tiedetä kuolleen, loukkaantuneen tai vahingoittuneen, tehdään se johtopäätös, että kyllä siellä aivan varmasti on suomalaisiakin kuollut, Jääskeläinen sanoi.

Ulkoministeriön Länsipuron mielestä tiedotusvälineiden ei pidä odottaa ulkoministeriöltä mitään erityistä lupaa kertoakseen tilanteesta.

- Ei missään nimessä pidä lähteä siitä, että jos me sanomme, että meillä ei ole tietoa suomalaisista, niin ei sitä pidä ottaa jonain varmistuksena siitä, että siellä nyt ei ole suomalaisuhreja, Länsipuro linjasi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.