Mainos

Länsimaat huolissaan Indonesian kaaoksesta

Länsimaat ovat huolissaan mellakoiden leviämisestä Indonesiassa. Monet asiantuntijat arvelevat, että armeija saattaa puuttua asiaan, jos presidentti Suharto ei pane toimeen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa sopimiaan uudistuksia.

Indonesian talouskaaos on näkyvästi esillä sekä Washingtonissa että Euroopan pääkaupungeissa. Suuren ja runsasväkisen maan tilanne on Aasian kriisitalouksien huonoin, ja lisäksi Indonesia sijaitsee keskellä strategisesti tärkeitä laivaväyliä.
-Yhä yleisempi käsitys on, että ellei presidentti Suharto toteuta IMF:n kanssa sovittuja uudistuksia ja ruokamellakat pahenevat, kansa toivoo armeijan ottavan vallan Indonesian pitämiseksi koossa, arvioi länsimainen diplomaatti uutistoimisto Reutersille.

Korkea-arvoisia edustajia niin Yhdysvalloista, Japanista kuin Euroopastakin on käynyt Suharton luona painostamassa tätä uudistuksiin. 76-vuotias presidentti on kuitenkin sitä mieltä, etteivät uudistukset sovi Indonesian perustuslakiin, joka perustuu "perhearvoihin". Etenkin Suharton oma perhe on hyötynyt noudatetusta talouspolitiikasta tuntuvasti.

Yhdysvallat on pitkään tukenut kommunismin vastustajana tunnettua Suhartoa huolimatta tämän hallituksen räikeistä ihmisoikeusloukkauksista ja presidentin harrastamasta nepotismista. Indonesian oppositiolla ei lännessä katsota olevan juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia, ja eräiden diplomaattien mukaan nyt länsimaat ovatkin rakentelemassa yhteyksiä Indonesian armeijan länsimaissa koulutuksensa saaneisiin upseereihin.
-Tätä on vaikea sanoa, koska me tuemme demokratiaa, mutta Indonesian suurin toivo saattaa olla kaappauksessa, sanoi muuan diplomaatti.

Myös Lontoossa toimivan strategiantutkimuslaitoksen IISS:n Aasian-asiantuntija Michael Williams pitää armeijan merkitystä keskeisenä. Hänen mukaansa vielä ei ole merkkejä väliintulosta, mutta armeijan on vaikea hillitä hulinointia, jos se leviää suuriin kaupunkeihin.
-Tämä hallitus syntyi kriisistä 1960-luvun puolivälissä ja kriisiin se kaatuu 1990-luvun lopussa, hän totesi.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.