Länsi vaatii Tshetsheniaan tulitaukoa

Johtavien teollisuusmaiden kokouksessa Berliinissä vaadittiin tänään selväsanaisesti Venäjää hyväksymään pitävä tulitauko Tshetsheniaan ja etsimään kriisiin poliittista ratkaisua.

-Monet meistä vaativat pikaista tulitaukoa, josta olisi tarkoitus tulla pysyvä koko Tshetshenian alueelle, kertoi Saksan ulkoministeri Joschka Fischer toimittajille G8-maiden ulkoministerien tapaamisen jälkeen.

Fischer esitti yhteenvedon eilisen ja tämän päivän keskusteluista, joissa Venäjän jo etukäteen tiedettiin joutuvan lännen raskaan arvostelun kohteeksi Tshetshenian tilanteen vuoksi. Fischer sanoi muiden G8-maiden ymmärtävän Venäjän ongelmat järjestyksen palauttamisessa alueelle.

G8-ministerit Berliinissä

Fischer kuitenkin jatkoi, "että Venäjän tulee ymmärtää että ainoa ratkaisu tämän inhimillisen tragedian selvittämiseen on poliittinen ratkaisu".

-Olemme toistuvasti vaatineet Venäjää täyttämään velvollisuutensa YK:n, Etyjin ja Euroopan neuvoston jäsenenä, Fischer jatkoi. Fischerin lausunnosta ei käynyt selville, mitkä maat eivät mahdollisesti tukeneet tulitaukoa Tshetsheniaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright teki kuitenkin selväksi, että Venäjä ei ollut mukana Tshetsheniaa koskevissa keskusteluissa.

-Olemme kaikki yhdessä tehneet selväksi Venäjälle, että tällaista tilannetta ei voi hyväksyä, Albright painotti. Albrightin mukaan Venäjä on itse toimillaan eristämässä itseään.

"Verilöyly uhkaa Groznyia"

Tsetsenia venäläistykki

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtaja Knut Vollebäk vaati myös tänään pikaista tulitaukoa Groznyiin.

-Tulitauko on saatava aikaan välittömästi, sillä muuten kaupunkia uhkaa verilöyly. Groznyi ei tule antautumaan helposti, vaan taisteluista tulisi erittäin raskaat, Vollebäk ennakoi. Vollebäk kertoi Venäjän hätätilaministeri Sergei Shoigun sanoneen hänelle, että kaupungissa on yhä noin 45 000 siviiliä.

Vollebäk esitti aiemmin kansainvälistä konferenssia Pohjois-Kaukasuksen kriisin ratkaisemiseksi. Etyjillä olisi voinut olla konferenssissa välittäjän rooli. Keskusteltuaan Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin kanssa Vollebäk kuitenkin näytti luopuneen ajatuksesta.

-Mielestäni Venäjällä ei ole halukkuutta ottaa kansainvälistä yhteisöä mukaan prosessiin, Vollebäk valitteli. Ivanov itse jäi viime tipassa pois G8-kokouksen viimeisestä tiedotustilaisuudesta. Kaikkien ulkoministerien oli määrä perjantaina tulla yhteistiedotustilaisuuteen, mutta vain Fischer ja Japanin Yohei Kono ilmestyivät paikalle.

Muut, paitsi Ivanov, pitivät omat tiedotustilaisuutensa. Ivanovin oli vielä määrä tavata Madeleine Albright myöhemmin tänään. Venäjän G8-kumppanien kannanotoista huolimatta maalla tuskin on aihetta pelätä konkreettisempia sanktioita, kuten erottamista järjestöstä.

Venäjä hyväksyttiin mukaan johtavien teollisuusmaiden järjestöön kaksi vuotta sitten, paljolti Saksan tuen ansiosta. Järjestön muut maat ovat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Italia, Ranska, Britannia ja Kanada.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat