Länsi-Saksa tiesi vuosia natsi-Eichmannin olinpaikan?

Saksan ulkomainen tiedustelupalvelu saa pitää salassa osan tiedoista, joita sillä on arkistossaan natsien keskitysleirien operatiivisesta johtajasta Adolf Eichmannista. Näin päätti liittovaltion hallinto-oikeus eilisessä päätöksessään.

Päätös on taka-isku saksalaiselle Bild-iltapäivälehdelle, joka on yrittänyt saada selvyyttä siihen, kuinka tietoinen Länsi-Saksa oli 1950-luvulla maasta paenneen Eichmannin olinpaikasta. Bild-lehti on aikaisemmin kertonut, että Saksan tiedustelu tiesi jo vuonna 1952 Eichmannin asuvan Argentiinassa.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA julkaisi vuonna 2006 otteita kirjeenvaihdosta, jota se oli käynyt Länsi-Saksan hallinnon kanssa vuonna 1958. CIA ilmoitti tuolloin, että sillä oli tietoja, joiden mukaan Eichmann olisin asunut Argentiinassa vuodesta 1952 lähtien peitenimellä "Clemens". Natsijohtaja käytti peitenimeä Ricardo Klement.

Israelin tiedustelupalvelun agentit sieppasivat Eichmannin Buenos Airesissa vuonna 1960 ja toivat tämän Israeliin oikeudenkäyntiä varten. ”Lopullisen ratkaisun” arkkitehdiksi kutsuttu Eichman sai kuolemantuomion sotarikoksista ja hänet hirtettiin vuonna 1962.

Saksan tiedustelupalvelun mukaan osa Eichmann-asiakirjoista salataan valtion turvallisuuslakien perusteella. Tiedustelupalvelu huomauttaa, että suurin osa natsijohtajaa koskevista asiakirjoista on jo julkisia.

Bild-lehti ei aio tyytyä oikeuden päätökseen, vaan hakee the Guardianin mukaan valituslupaa Saksan korkeimmalta oikeudelta.

Lue myös:

    Uusimmat