Mainos

Länsi-Afrikan konflikti voi tuntua pian myös karkkihyllyllä

Kaakaon maailmanmarkkinahinta on noussut toiseksi korkeimmalle lähes 30 vuoteen Norsunluurannikon poliittisen umpisolmun seurauksena. Norsunluurannikko on maailman suurin kaakaon tuottaja ja viejä, se tuottaa nelisenkymmentä prosenttia maailman kaakaosta.

Raaka-aineen vientiä maasta ja siitä saatavia tuloja hallitsee presidentinvaalit viime marraskuussa hävinnyt Laurent Gbagbo. Gbagbo ei ole hyväksynyt vaalitulosta, minkä seurauksena vaalit voittanut Alassane Ouattara määräsi eilen kaakaolle - ja kahville - kuukauden vientikiellon. Kansainvälisen yhteisön tukeman Ouattaran vientikieltopäätöstä kannattaa Yhdysvallat.

Merkki Washingtonin linjanvedosta on yhdysvaltalaisen maataloustuotantojätin Cargillin päätös lykätä väliaikaisesti kaakaopavun ostamista Norsunluurannikolta. Cargill-yhtiö ostaa noin 15 prosenttia Norsunluurannikon kaakaosadosta.

Ouattaran mahdollisuus kontrolloida vientikieltoa saattaa kuitenkin olla kyseenalainen. Abidjanin satamaan on yhä saapunut kaakaolastissa olevia kuorma-autoja. Joidenkin tietojen mukaan vientitoiminta jatkuu normaalisti, mutta tilanne on toistaiseksi epäselvä. Erään uutistoimisto Reuterin haastatteleman, Abidjanissa toimivan, kaakaoviejän mukaan "me ostamme ja varastoimme (kaakaota) kunnes tilanne on selkeämpi".

Reuterin haastatteleman eurooppalaisasiantuntijan mukaan suuret ostajat varmistavat nyt kaakaovarastojaan, minkä seurauksena kaakaon futuurihinnat ovat nousseet korkealle, tonnihinta oli eilen korkeimmillaan 3 340 yhdysvaltain dollaria. Kalleimmillaan 30 vuoteen kaakaotonni oli vuoden 2009 joulukuussa, 3 514 dollaria. Vain kaksi vuotta sitä ennen tonnihinta oli lähes puolet edullisempi.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kaakaota riittää markkinoille.

- Kaakaon vienti siirtyy Ghanaan, tai muihin maihin, ja sitä pääsee yhä myyntiin, sanoo Romain Lathiere sveitsiläisestä Diapason Commodities Managementista.

EU on asettanut Gbabgolle, hänen lähipiirilleen ja häntä tukeville yhtiöille talouspakotteita ja matkustusrajoituksia. Eurooppalaiset kaakaoalan edustajat Federation of Cocoa Commerce ja European Ccoca Association puolestaan varoittavat, että äkillinen viennin pysäyttäminen vaikuttaa tuhoisasti paikallisiin yrityksiin ja markkinoihin Norsunluurannikolla ja myös muualla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.