Lannasta energiaa

Kotieläinten lannasta ryhdytään kehittämään uusiutuvaa energiaa ja ympäristöystävällisiä lannoitteita MTT:n koordinoimassa BATMAN-tutkimushankeessa.

Tänä vuonna alkavan hankkeen tavoitteena on tuottaa uusia lannankäsittelymenetelmiä, levittää tietoa hyviksi havaituista teknologioista ja kehittää lannan tuotteistamista liiketoiminnaksi.

Teknologiatutkimuksen johtaja Markku Järvenpää MTT:stä toteaa, että kotieläinten lanta on ainoa maataloustuote, jota ei vielä hyödynnetä kaupallisesti. Lanta on tähän asti nähty lähinnä ympäristöongelmana, mutta BATMAN tarkastelee sitä hyödykkeenä muiden joukossa.

– Hankkeen tavoitteena on päästä eroon ”lilluvan lannan ongelmasta”. Tarkoituksena on luoda foorumi, joka tuo yhteen uuden lannankäsittelyteknologian tuottajat ja käyttäjät sekä tutkimuksen ja hallinnon, Järvenpää hahmottelee.

Monissa maissa kotieläintalouden tuotantoyksiköt ovat hyvin suuria ja keskittyneet tietyille alueille. Intensiivinen kotieläintalous toisaalta pahentaa lannan aiheuttamia ympäristöongelmia, toisaalta luo mahdollisuuden tehokkaiden lannankäsittelymenetelmien käyttöönotolle.

– Suurella kotieläintilalla on mahdollista saada lannankäsittelystä taloudellisesti kannattavaa. BATMAN-hankkeessa on tarkoitus kehittää muun muassa lannan ravinnekomponenttien erottelumenetelmiä ja täsmälannoitteita sekä viedä eteenpäin lannan energiakäyttöä. Hankkeessa laaditaan myös yhteisiä lannankäsittelyn standardeja Itämeren alueelle, Järvenpää kertoo.

Suomen lisäksi hankkeessa on mukana tutkimuslaitoksia Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Puolasta sekä Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Suomesta osallistuvat MTT, Suomen ympäristökeskus, Helsingin yliopisto ja Turku Science Park Oy.

Tutkimus toteutetaan EU:n alueellisen yhteistyön Interreg-rahoituksella ja sen kokonaisbudjetti on 3,74 miljoonaa euroa.

Kuva: Futureimagebank

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat