Mainos

Lankapuhelinten määrä tippunut jyrkästi

Perinteisten lankapuhelimien määrä on tippunut kymmenessä vuodessa rajusti. Laskelmien mukaan alle 15 prosentilla suomalaisista on nykyisin käytössään ainoastaan lankapuhelin.

Samalla kun matkapuhelinten levinneisyysluku Suomessa jatkaa hidasta kipuamistaan kohti täyttä sataa prosenttia, laskee vastaavasti lankapuhelinten penetraatiolukema jatkuvasti. Vuoden alkupuolella lankapuhelinten levinneisyysluku laski Tilastokeskuksen kuluttajakyselyssä jo 69 prosenttiin. Pudotus 1990-luvun alun lukemista on ollut raju, sillä 12 vuotta sitten 94 prosentissa Suomen kotitalouksista oli oma lankapuhelin.

Telemarkkinoita seuraavien analyytikoiden mukaan kiinteät puhelinverkot eivät silti ole "auringonlaskun ala". Lankapuhelinverkkojen kuparikaapeleissa riittää jatkossakin säpinää, sillä tehokkaiden laajakaistaisten Internetliittymien määrä kasvaa huimaa vauhtia. Puheviestintä siirtyy yhä enemmän matkapuhelimiin, kun taas kiinteistä puhelinverkoista on tulossa kasvavassa määrin datan siirtoväyliä.

-Matkapuhelinoperaattorit ovat jo pitkään ennustaneet, että puheviestintä siirtyy matkapuhelinverkkoihin. Nyt tämä ennuste on osoittautumassa todeksi, Pankkiiriliike FIM:in analyytikko Mikko Linnanvuori toteaa.
Pankkiiriliike Evlin analyytikko Matti Riikonen arvioi, että lankapuhelinten penetraatioluvun lasku jatkuu vielä pitkään. Hän viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan enemmistö nuorisosta käyttää televiestintään vain matkapuhelinta, kun taas vanhimmissa ikäryhmissä monet käyttävät vain lankapuhelinta.

-Kynnys lankapuhelimesta luopumiseen on alentunut, kun matka- ja lankapuhelinten puheluhinnat ovat lähestyneet toisiaan, Riikonen toteaa.

Arviolta 14 prosentilla suomalaisista on nykyisin käytössään vain lankapuhelin.

Teholiittymät seuraava hittituote

Analyytikoiden mukaan tehokkaista adsl-internetliittymistä on tulossa telealan seuraava hittituote. Pari vuotta sitten markkinoille tulleiden laajakaistaliittymien myynti on kuluneen vuoden aikana purjehtinut vinhassa myötätuulessa. Mikko Linnanvuoren mukaan laajakaistaliittymien määrä jatkaa ripeää kasvuaan myös lähivuosina, etenkin kun liittymien hinnat todennäköisesti putoavat myyntilukujen kasvaessa.

Nykyisellään adsl-liittymien kuukausihinnat liikkuvat noin 50 eurossa. Kiinteällä hinnalla liittymää saa käyttää mielin määrin, joten tietoverkkojen suurkäyttäjille adsl-liittymä voi tuoda suuriakin säästöjä.

Laajakaistaliittymän houkuttelevuutta lisää se, että sen tiedonsiirtonopeus on yli nelinkertainen perinteisiin modeemeihin verrattuna. Linnanvuori uskoo, että kymmenen vuoden päästä huomattava osa Suomen lankapuhelinliittymistä on laajakaistaliittymiä. Hän epäilee, pystyykö paljon puhuttu kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologia pitkään aikaan kamppailemaan kiinteiden verkkojen kanssa.

-On kyseenalaista, pystyvätkö langattomat teknologiat koskaan kilpailemaan hinnassa ja siirtokapasiteetissa kiinteiden liittymien kanssa. Vaikka radioteknologia kehittyy jatkuvasti, saattaa olla, että kiinteitä liittymiä käytetään vielä hyvinkin pitkään, Linnanvuori arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.