Lämpöä jopa +15 – viekö sää perussuomalaisten vaalivoiton?

Säästä on tulossa vaalisunnuntaina lämmin ja poutainen lähes koko maassa.

Sääpalvelu Forecan mukaan etelässä ja lännessä lämpötila saattaa sisämaassa nousta jopa +15 asteeseen auringonpaisteesta riippuen.

Muuallakin on tämänhetkisen ennusteen mukaan melko aurinkoista ja lämpötila on kymmenen asteen vaiheilla. Vain pohjoisessa on epävakaisempaa, Lapin yli liikkuu joitakin sadekuuroja ja lämpötila liikkuu +5 ja +10 asteen välillä.

Sää siis suosii äänestäjiä, mutta mahtaako sillä olla vaikutusta äänestyskäyttäytymiseen?

– Yleensä äänestysvilkkauden kannalta toivotaan, että vaalisää olisi keskihyvä, ei liian hyvä eikä liian huono, sanoo MTV3:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että ensi sunnuntain sää on jopa liian hyvä uumoillun 70 prosentin äänestysprosentin ylittämiseksi?

–Syksyn 2008 kunnallisvaaleissa Etelä-Suomessa satoi kaatamalla koko päivän ja silti äänestysvilkkaus nousi eli ei se ihan yksi yhteen mene, Grönlund sanoo.

Myös näiltä vaaleilta on Grönlundin mukaan lupa odottaa äänestysaktiivisuuden osalta tavallista enemmän, sillä vaaliasetelmat ovat tavallista kutkuttavammat.

–Kaiken kaikkiaan selkeitä vaihtoehtoja tarjoava vaali, joka on meille epätyypillistä, on omiaan lisäämään äänestysvilkkautta.

Vaikuttaako sää puoluevalintoihin?

Iltalehti on selvittänyt sää vaikutusta äänestystulokseen. Lehden mukaan aurinkoinen sää siivittää vaalivoittoon keskustan, kun taas SDP on vahvoilla varjoisina, vähän kylmempinä päivinä.

Kokoomuksen kannalta suotuisinta olisi tuulinen päivä, sen sijaan aurinkoinen sää merkitsisi gallupykköselle huonoa tulosta. Aineistona lehti käyttää säätilastoja varsinaisena äänestyspäivänä 20 vuoden ajalta.

Mutta voiko säällä oikeasti olla mitään merkitystä puolueiden välisessä taistossa? Voidaanko edes leikillisesti ajatella, että keskustasta olisi auringonpaisteen siivittämänä tulossa vaalien suurin puolue, kun taas kokoomus jäisi kolmannelle tai jopa neljännelle sijalle?

Vaaliasiantuntijan mukaan sillä voi ihan oikeastikin olla hieman merkitystä, joko aktivoimalla tai passivoimalla äänestäjiä.

–Säällä ei ole suoraan merkitystä vaalitulokseen, mutta kyllä äänestysvilkkauteen, Grönlund sanoo.

–Tällä taas voi olla seurausta vaalitulokseen, koska ne, joilla on kaikkeen voimakkain puoluesamaistumisen aste, menevät äänestämään oli sää mikä tahansa. Sen sijaan epävarmemmat äänestäjät ja ne, joille politiikka ei ole kovin tärkeää, jättävät äänestämättä, mikäli sää on erittäin huono tai erittäin hyvä.

Perussuomalaiset ja vihreät alttiimpia säälle?

Vaalimatematiikka on hankalaa jopa asiantuntijalle. Eri puolueilla on eri määrä uskollisia kannattajia ja sitä kautta äänestysvilkkaudella – eli myös säällä – voi olla marginaalinen merkitys lopputulokseen, myöntää vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

–Esimerkiksi vasemmistoliiton kannattajat menevät äänestämään paljon uskollisemmin kuin esimerkiksi vihreiden kannattajat. Vihreät on uusi, nuoria kaupunkilaisia houkutteleva puolue, jolla on paljon liikkuvia äänestäjiä. Näille äänestäjille yhden puolueen menestyminen vaaleissa ei yleisesti ottaen ole niin tärkeää.

Mutta minkä puolueiden kannattajat sitten ovat aatteelleen uskollisimpia vasemmistoliiton lisäksi?

–Myös kokoomuksella ja keskustalla on ollut melko varmat äänestäjät. Viimeisimmissä gallupeissa tosin demareiden ja keskustan kannattajat olivat paljon varmempia tällä hetkellä kannastaan kuin kokoomuksen kannattajat eli vanhat totuudet näissä vaaleissa ovat siltäkin osin päälaellaan.

Vihreiden lisäksi suuri kysymysmerkki on yhä perussuomalaisten vaalimenestys.

–Erityisen suurena epävarmuutena on edelleen pidettävä perussuomalaisten mobilisaatiovoimaa eli kuinka korkeaksi äänestysvilkkaus loppujen lopuksi nousee. Perussuomalaisten menestyksessä paljon on kiinni siitä, että he todella vaalipäivänä saavat kannattajiaan vielä liikkeelle.

Perussuomalaisten pelko voi aktivoida myös muita

Entä houkutteleeko liian lämmin sää vaikkapa juuri perussuomalaisten äänestäjät terasseille äänestyskoppien sijaan?

–Suomalaiset tietysti istuvat alle +15 asteenkin lämmössä ulkona... Vakavasti puhuttuna on totta, että perussuomalaisten nousu näin suureksi on uusi ilmiö, eikä heidän kannattajillaan ole vakiintunutta äänestyskäyttäytymistä. Nyt onkin paljon kiinni siitä, kuinka suureksi protestimieliala perussuomalaisten äänestäjien keskuudessa nousee eli kuinka hyvin he saavat ihmisiä liikkeelle.

Toisaalta on mahdollista, että perussuomalaisten gallupsuosio saa uurnille myös vastavoimat tavallista sankempina joukkoina.

–Perussuomalaisten linjanvedosta huolestuneet muut kansalaiset saattavat vielä mobilisoitua. Esimerkiksi ne, jotka eivät jaa perussuomalaisten näkemyksiä esimerkiksi maahanmuuttajien asemaa ja samaa sukupuolta olevien avioliittoa koskevissa arvokysymyksissä voivat haluta, että näitä asioita edistetään, Grönlund arvelee.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat