Lämpö nousi maahanmuuttokeskustelussa – Heinäluoma näpäytti Vartiaista: "Äläs keskeytä"

Työmarkkinakeskustelu aiheutti kitkaa kansanedustajille 1:17

Kolmen kansanedustajan keskustelu maahanmuuttajien työllistämisestä MTV:n Huomenta Suomessa äityi loppumetreillä kinaksi. Juhana Vartiainen (kok.), Simon Elo (ps.) ja Eero Heinäluoma (sdp) olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että humanitäärisistä syistä maahan tulleiden työllistäminen on suuri haaste.

Juhana Vartiainen esitti ratkaisumalliksi sitä, että turvapaikanhakijoille tarjottaisiin aluksi työtä matalammalla palkalla, jotta he pääsisivät työelämään mukaan. Heinäluoma ei innostunut ajatuksesta.

– No niin nyt se tuli....Ikävä kyllä tämä on kokoomuksen lääke ja varsinkin Vartiaisen lääke aina tämä palkkojen alentaminen, sanoi Heinäluoma.

Vartiainen kehotti Heinäluomaa perehtymään Saksan keinoihin työllistää maahanmuuttajia.

– Katso Saksaa, Berliini on täynnä "palvelukseen halutaan" -kylttejä, mistähän se johtuu.

– Äläs keskeytä, napautti Heinäluoma.

– Sinä käytät muuten tämän kaiken ajan, tymäytti Vartiainen.

Vartiainen sanoi kannattavansa Ruotsin ja Saksan mallia.

– Minusta Ruotsin ehdotus on hyvä, että tehdään kolme vuotta työehtosopimusta alemmalla palkalla. Eikä Saksan minijobitkaan ole mahdoton idea. Jos henkilöllä on kaksi minijobia ja vähän sosiaaliturvaa, niin sillä pärjää. Huonompi vaihtoehto on se, että on koko elinikänsä työtön.

Simon Elo sanoi kannattavansa työvelvoitetta.

– Kun varhaisessa vaiheessa tekee työtä vastineeksi, se ei vaikuta työmarkkinoihin. Vaikka ei osaisi kieltä, sitä oppisi hiljalleen. Tarkoitan esimerkiksi valtion tai kunnan tehtäviä, siivousta tai lumenluontia, kun ei vielä välttämättä ole kielitaitoa eikä koulutusta.

Lopulta keskustelun aika loppui, mutta Heinäluoma sai vielä viimeisen sanan.

– Tähän palataan vielä, sanoi Heinäluoma.

Miten paljon maahanmuutto maksaa? 9:08

Lue myös:

    Uusimmat