Mainos

Lämpö ja kuivuus syövät satoja ympäri maailman – Punainen risti: Pohjois-Koreaa uhkaa ruokakriisi

1:56

Satokaudesta on kuivuuden ja lämpimän sään takia tulossa kehno Euroopassa ja myös monin paikoin muualla pohjoisella pallonpuoliskolla. Globaali viljasato on jäämässä selvästi maailman viljankulutusta pienemmäksi, kertoo MTK:n vilja-asiamies Max Schulman.

Video: Pohjois-Koreaa uhkaa ruokakriisi.

– Tuotanto alittaa kulutuksen melkein kaikilla viljalajeilla tänä vuonna. Se tietää sitä, että viljavarastoista syödään ja varastotaso tulee pienenemään. Toivotaan tietysti, että sitten seuraavalla satokaudella on parempi sato, ja saadaan varastotasoja taas nostettua.

Globaalisti varastojen kannalta on tärkeää, saadaanko eteläiseltä pallonpuoliskolta keväällä hyvä sato. Jos sielläkin sadot jäävät pieniksi, varastotasot pienenevät entuudestaan.

Tuottajahintojen lasku ongelmana

Tuottajille surkeat sadot merkitsevät tappioita, mutta markkinat korjaavat hieman viiveellä tilannetta, sillä viljan hinta on nousussa.

– Hinnan nousu sparraa kyllä viljelijöitä satsaamaan enemmän taas viljelyyn, Schulman sanoo.

Schulmanin mukaan juuri tuottajahintojen lasku on säiden lisäksi pienentänyt tämän kesän satoa. Moni viljelijä on hinnan takia vähentänyt viljelyalaansa.

Kriisi uhkaa Pohjois-Koreaa

Avustusjärjestö Punainen risti varoittaa Pohjois-Koreaa uhkaavasta ruokakriisistä. Siinä missä muut maat pystyvät käyttämään viljavarastojaan ja tuontiviljaa, on talouspakotteiden alainen diktatuuri riippuvaisempi omasta tuotannostaan ja humanitäärisesta avusta.

Punaisen ristin mukaan lämpöaalto on johtanut maassa suuriin satovahinkoihin, ja edessä voi olla täysimittainen kriisi. Suuri osa maan kansalaisista on jo valmiiksi ruoka-avun varassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.