Mainos

Lämpeneminen lisää epidemioita

Ilmaston lämpeneminen lisää epidemioiden riskiä erityisesti kesäisin.

- Esimerkiksi Salmonella-bakteeri hyötyy lämpenevästä ilmastosta. Jo nyt elintarvikkeiden ja rehujen salmonella-löydökset ovat lisääntyneet, kertoi VTT:n (Valtion teknillinen tutkimuskeskus) tutkija Arja Laitila tänään Helsingissä järjestetyssä ilmastoseminaarissa.

Muutkin bakteerit hyötyvät leudommista talvista. Vesien lämpötilan nousu puolestaan edesauttaa uusien lajien leviämistä ja mahdollistaa haitallisten pieneliöiden kasvun.

- Raakojen kalojen ja äyräisten välityksellä leviävät epidemiat varmasti yleistyvät, ennustaa Arja Laitila.

Homemyrkkyjen yleistymisen uskotaan senkin johtuvan ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi aflatoksiinia tuottavia homeita on jo tavattu Italian vehnä- ja maissipelloilla. Aflatoksiinin tuottajat ovat peräisin trooppisilta alueilta.

Likainen vesi tuo riskejä

Nokian vesikriisi on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, jos puhtaat vedet ja jätevedet sekoittuvat. Vaikka Nokialla kriisin aiheutti inhimillinen virhe, yleistyvät tulvat ja rankkasateet voivat aiheuttaa samanlaisia ongelmia.

- Kun keinokastelun tarve lisääntyy lämpenemisen myötä, kasvavat myös kasteluveden puhtaudelle asetettavat vaatimukset. Meilläkin on jo kärsitty ruokamyrkytyksistä, joiden syynä on ollut puutarhamarjojen kastelu saastuneella vedellä, muistuttaa Laitila.

Elintarvikkeiden tuotannossa riskialttein kohta ovat kylmäkuljetukset. Lämpenevässä ilmastossa niitä tarvitaan entistä enemmän. Kylmäketjun katkeaminen lisää pilaantumis- ja sairastumisriskejä.

- Vaikka meillä perinteisesti on hyvä elintarvikkeiden turvallisuuden valvonta, siihen ei voi tuudittautua. Valtionhallinnon säästöpaineet uhkaavat myös elintarvikkeiden valvontaa, pelkää Arja Laitila.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.