Mainos

Lampedusan saari täyttyy nyt siirtolaisten lisäksi EU:n viranomaisista

EU:n rajavalvonnan tehostamistoimet ovat kaksinkertaistaneet Lampedusan saaren väkiluvun.

EU:n päätös tehostaa merivalvontaa Välimerellä on tuonut italialaiselle Lampedusan saarelle suuren joukon rajavalvojia ja muita viranomaisia.

 – Villeimpien arvioiden mukaan Italiasta ja muista EU-maista tulleita viranomaisia olisi täällä jopa 2 000. Itselleni tällaisessa pienessä italialaissaaressa pisti heti silmään viranomaisautojen ja siirtolaismäärien lisäksi erittäin huonossa kunnossa olevat veneruumiit. Niitä on pitkin rantoja joka puolella. Olen jutellut täällä eritrealaisten pakolaisten kanssa. He ovat esitelleen huonokuntoisia veneitään ja kertoneet, paljonko veneissä on ollut ihmisiä. Tänne asti selvinneet saavat olla onnellisia onnistuneesta Välimeren ylityksestä, kertoo MTV Uutisten toimittaja Mari Karppinen.

Kukaan ei tiedä moniko on menehtynyt

Saaren asukkaat ovat tottuneet siirtolaisvirtaan. Erityistä kiitosta saarelaiset antavat eritrealaisten ja syyrialaisten pakolaisten rehellisyydelle ja hyvälle käyttäytymiselle. Aiemmin saarella on jouduttu selvittelemään ryöstelyä ja muita pikkurikoksia.

– Paikallisia huolestuttaa erityisesti turvallisuustilanne tuolla merellä. Kuukausi sitten yli 300 ihmistä hukkui saaren lähelle. Kukaan täällä ei tiedä, moniko siirtolainen on jäänyt matkan varrelle. Italian merivartijat löytävät usein tyhjiä veneitä, mutta niiden tai matkustajien kohtaloa ei kukaan selvitä.

Suomen Rajavartiolaitos mukana valvonnassa

Suomen Rajavartiolaitoksen valvontalentokone on tehnyt partiolentoja Lampedusan alueella viime viikonlopusta lähtien. Suomalaiset rajavartijat tarkkailevat veneitä ja laivoja, ja ilmoittavat Italian viranomaisille, jos näkevät syytä epäillä ihmisten salakuljetusta.

– Suomen rajavartiolaitoksen edustajat näkevät oman työnsä humanitaarisena ja onnettomuuksia ehkäisevänä. Jos kalastusaluksessa ei näy kalastusvälineitä, on syytä epäillä ihmisten salakuljetusta. Yleensä nämä veneet joutuvat haveriin ennemmin tai myöhemmin, Mari Karppinen kertoo.

Pääosa Afrikasta Eurooppaan haluavista siirtolaisista pyrkii ensin veneellä Italialle kuuluvalle Lampedusan saarelle. Saarella on 4000-5000 asukasta ja vastaanottokeskuksessa noin 400 siirtolaista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.