Lämmin sää sekoitti luonnon - ruusut ja atsaleat kukkivat

Lämmin talvisää on saanut luonnonkin sekaisin. Helsingin Kaivopuiston rannassa kukkivat ruusut. Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa atsalea on puhjennut kukkaan.

- En ole ennen kuullut, että alppiruusut tai atsaleat kukkisivat tähän aikaan, ihmettelee Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Henry Väre.

Jos nyt iskisivät kovat pakkaset, kukat paleltuisivat ja ensi kevään kukinta voisi jäädä tavallista vaisummaksi. Kasvit kuitenkin kestävät rajujakin sään vaihteluja hyvin.

- Alkuperäiset kotimaiset luonnonvaraiset kasvit ovat selviytyjiä näissä keleissä. Ongelmat tulee enemmän puutarhapuolella koristekasvien kanssa, arvioi Väre.

Hän neuvookin suojaamaan puutarhakasveja, jos sääennuste lupaa kovia pakkasia.

- Jos on kohtuullisen kokoinen puutarha eikä mikään hamsteritarha, niin se kannattaa suojata, jos luvassa on pakkasia.

Pajunkissoja on nähty jo monissa paikoissa. Asiantuntijan mukaan niitä riittää vielä pääsiäiseksikin.

- Vaikka pajunkissat ovat nyt nupulla ja osittain puhjenneet, niin kaikilla pajuilla on silmuja varastossa, että sieltä tulee uutta kukkaan sitten, kun sen aika koittaa. On niitä pajunkissoja pääsiäisenäkin, lupaa Henry Väre.

Valkoiset jänikset vaikeuksissa

Eläimille lumettomuudesta on joko haittaa tai hyötyä, lajista riippuen.

- Kasvinsyöjät voivat jopa hyötyä, koska niiden on helpompi löytää ravintoa, mutta sitten tällaiset eläimet, jotka ovat tottuneet lumen suojaan, kuten pikkunisäkkäät, niin ne voivat olla vaikeuksissa, sanoo eläintieteen yksikön johtaja Aino Juslén Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Hyötyjiin kuuluvat esimerkiksi hirvi ja kauriit. Myös citykanit hyötyvät.

Valkoiseen talviväriin vaihtavat lajit kuten metsäjänikset ovat nyt vaikeuksissa.

- Tällaiset lajit, joilla on se valkoinen suojaväri, niin ne kärsivät, koska ne ovat tällä hetkellä helppoa saalista tuolla tummassa maastossa, toteaa Juslén.

Kipeästi lunta kaipaavat myös saimaannorpat. Sitä pitäisi saada helmikuun puoleenväliin mennessä, jolloin norpat synnyttävät kuuttinsa lumipesään. Jäällä tai kalliolla kuutit ovat turvattomia.

Karhut saattavat herätä kesken talviunien.

- Karhulla saattaa tulla talvipesässä ongelmia, jos sinne tulee vettä. Se saattaa jopa joutua vaihtamaan pesäpaikkaa, kertoo Aino Juslén.

Monet vesilinnut ovat lykänneet muuttoa etelämmäs, kun vedet ovat pysyneet sulina.

Lisää kuvia Seitsemän Uutisissa klo 19 MTV3-kanavalla

Lue myös:

    Uusimmat