Mainos

Lämmin sää haittaa rinteiden tykitystä

Suomen laskettelukeskuksissa odotellaan viileämpää säätä, jotta rinteiden lumetus saataisiin kunnolla käyntiin. Muutamissa pohjoisen hiihtokeskuksissa, kuten Levillä, Pyhätunturilla ja Ylläksellä sekä Etelä-Suomessa Vihdissä ja Serenassa ovat lumitykit jo päässeet sylkemään lunta, mutta lämpimien säiden takia lumetustyöt on jouduttu keskeyttämään useimmissa keskuksissa.

Vallitsevasta lämpimästä säästä huolimatta Suomen hiihtokeskusliiton puheenjohtaja Guy Catani povaa, että jo muutaman viikon päässä useat laskettelukeskukset ovat päässeet avaamaan kautensa.

- Jos kristallipallo nyt näyttää yhtään oikein, niin povaan, että Skiexpon jälkeen jo ainakin 10 paikkaa on avattu, vaikka sääennusteet eivät hyvää lupaakaan, hän arvioi.

Kiireisimmät ovat voineet jo aloitella laskettelukauttaan Rukalla, jossa Saaruan rinne avattiin viime tiistaina ja Kururinne tänään. Perinteisesti ensimmäisenä rinteensä avaava Ruka on yleensä myös se keskus, jossa lasketellaan keväällä tai pikemmin kesällä viimeisenä. Rukan rinteitä pidetään auki kesäkuulle saakka.

Oloksella Muoniossa sen sijaan on päästy jo harrastamaan murtomaahiihtoa - latua on auki kilometrin verran.

Tykkilumella vankka pohja rinteeseen

Lumitykit alkavat syytää lunta laskettelurinteisiin heti säiden jäähdyttyä nollan kylmemmälle puolelle. Esimerkiksi Levillä rinteiden lumikerros pyritään takaamaan massiivisella, 46 lumitykin patteristolla. Tykit ovat olleet toiminnassa sunnuntaista lähtien, eikä edes lievästi lämpimän puolelle tänään noussut lämpötila ole keskeyttänyt tykitystä. Luonnonlunta tiiviimmällä tykkilumella pyritään varmistamaan kauden riittävän aikainen aloitus ja ennen kaikkea varmat lasketteluolosuhteet koko talveksi.

- Laskettelijoiden kasvanut vaatimustaso ja erikoissuorituspaikat, kuten half pipet ja streetit vaativat tykkilunta. Pelkällä luonnon lumella ei nykyään pärjätä, Iso-Ylläs Oy:n markkinointipäällikkö Jari Ikkelä kertoo.

Tykittäminen pidentää kautta molemmista päistään. Erityisesti Ruka on panostanut voimakkaasti siihen, että sen rinteet ovat ensimmäisenä laskukunnossa. Catani ei usko, että muut rinnekeskukset ovat kovin halukkaita kilpailemaan Rukan kanssa laskettelukauden aikaistamisesta, sillä kysyntä ei vielä lokakuun puolivälissä ole sitä luokkaa, että laskettelijoita riittäisi kovin moneen keskukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.