Mainos

Lämmin pääsiäinen kiihdytti lintumuuttoa

Lintuharrastajat viettivät erittäin mukavan pääsiäisen, sillä lämmin ja tyyni sää toi Suomeen monia muuttolintuja, joukossa myös harvinaisia satunnaisvieraita.

Västäräkistä vähäsen...

Kevätmuutto on ilmeisesti jonkin verran edellä lämpimän jakson vuoksi: nyt tuli sisään paljon hyönteissyöjiä, jotka tulevat yleensä toukokuussa. Jos jatkossa saadaan taas kylmempää keliä, niin muuttovauhti tasoittuu.

-Pajulinnut lauloivat aamulla ja leppälinnut yleistyivät näinä päivinä, kertoi Saaristomerellä Jurmossa pyhänsä viettänyt Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Jurmon saarella nähtiin myös muutama käenpiika, joka on käynyt harvinaiseksi kannan romahdettua pahasti viime vuosina. Jurmossa näkyi myös haara- ja räystäspääskysiä, vaikka yksilömäärät olivat vielä vähäisiä.

Turun lintutieteellisen yhdistyksen Jurmon lintuasema on toiminut kolmisenkymmentä vuotta. Siellä havaittiin myös voimakkaasti muutolla olleita punarintoja. Niiden jälkeen tuli ensimmäinen tunnustelija-aalto leppälintuja - noita monelle mökkiläiselle niin tuttuja pönttölintuja. Peipposia ja västäräkkejä on tullut jo laajalti eri puolille Suomea.

Harvinaisiakin vieraita

Jurmossa nähtiin eilen harvinainen palsasirri (calidris melanotos), jota on aiemmin kutsuttu alaskansirriksi. Kyseessä voi olla sen aikaisuusennätys Suomessa - lintuja nähdään maassamme vuosittain muutama.

Palsasirri oli tullut kokonaan väärälle puolelle maapalloa: sen pitäisi olla Alaskan suunnalla mieluummin kuin meillä. Palsasirri lienee liittynyt etelän maissa väärään suuntaan lähtevään parveen.

Samoin nähtiin myös mm. ruskosotka (althya nyroca) Mietoisessa ja ruostepääsky (virundo daurica) Vironlahdella. Ne ovat satunnaisharhailijoita, jotka eivät pesi Suomessa. Lämmin jakso sysäsi Suomeen kaukaa kaakosta myös mm. sitruunavästäräkin (matacilla citreola). Sitruunavästäräkki on viime aikoina alkanut pesiä Suomessa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.