Mainos

Lämmin lokakuu sekoitti luontoäidin

Lämmin sää jatkuu ainakin viikonloppuun saakkaa, eikä yöpakkasiakaan ole vielä odotettavissa. Lokakuu on lämpimin liki puoleen vuosisataan.

Keskimääräistä kymmenen astetta lämpimämpi sää jatkuu Forecan meterologin Pekka Poudan mukaan ainakin viikonloppuun saakka. Lauantaina lämpötiloissa on odotettavissa pientä laskua, mutta ensi viikon alussa lämpötilat taas kohoavat.

Puutarhurit voivat vielä olla huoletta kukkiensa puolesta, sillä yöpakkasia ei vielä tämän viikon aikana ole luvassa. Yöpakkasia voi kuitenkin alkaa esiintyä pohjoisessa ensi viikon lopulla.

Lämpö mullisti luonnon

Koko maassa vietetään nyt lämpimintä lokakuuta liki puoleen vuosisataan. Monet luonnonkukat ovat innostuneet kukkimaan uudelleen, hauet kutevat kuten keväällä, siika ja nahkiainen sen sijaan pysyvät poissa lämpimistä Pohjanmaan joista.

Kissankellojen lisäksi ojanpientareita koristavat uudelleen kukkaloistoon puhjenneet kesäkukat.

Himankalainen Martti Penttilä on äimistellyt lämpimän lokakuun aikaansaannoksia pihapiirissään. Kukkamaailma elää keskikesää, juhannuksen aikaa.

- Ruusu kukkii kai kolmatta tai neljättä kertaa tälle kesälle, hän sanoo.

Jos kukkaloistoa riittääkin, kalat pysyvät poissa. Siika ei tule lämpimiin Pohjanmaan jokiin ja poissaolollaan loistaa myös nahkiainen.

- Neljänkymmenen vuoden ajalta ei ole tämmöistä lokakuuta ollut, ihmettelee Penttilä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.