Mainos

Lämmin ja sateinen syksy hellinyt kantarelleja

Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt. Laulun sanat ovat tänä syksynä täyttä totta, sillä harvoin isänpäivänä on voinut poimia tuoreita ja meheviä keltavahveroita eli kantarelleja. Näin kuitenkin tapahtui sunnuntaina Haminan metsissä.

Historiankirjat uusiksi panevasta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kysymys, toppuuttelee sienien elämän läpikotaisin tunteva vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitoksesta. Tämänkin ilmiön takaa löytyy vanha tuttu selitys: ilmastonmuutos.

- Kyseessä on kolmas peräkkäinen syksy, kun saan tietoa myöhään esiintyvistä kantarelleista, Salo selittää.

Kantarelleja on viime vuosina tavattu Etelä- ja Keski-Suomessa marraskuun lopussa, osin jopa joulukuussa. Esimerkiksi Kontiolahdella löytyi keltaisia kaunokaisia 20. joulukuuta 2006, ja niinpä perheen joulupöydässä tarjottiin kinkun höysteenä sieniruokaa.

Luonnon aiemman kiertokulun ovat sekoittaneet pidentyneet ja lämmenneet syksyt ja aikaistuneet keväät. Lisäksi talvet ovat leudontuneet ja kesistä on tullut entistä sateisempia.

Esimerkiksi varhentuneet keväät ovat aikaistaneet mustikan kukintaa, mikä saattaa joskus olla tulevan sadon kannalta tuhoisaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.