Lämmin heinäkuu kasvatti päiväperhoskantoja

Esimerkiksi neitoperhosia on loppukesällä tavattu viisi kertaa enemmän kuin tavallisesti. Myös sitruunaperhosia ja lauhahiipijöitä on runsaasti.

Päiväperhosia on nyt poikkeuksellisen paljon.

Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista kerrotaan, että perhosia ei ole 15 vuoden seurannan aikana tavattu kertaakaan näin runsaasti. Erikoista on se, että perhosten runsas kanta koostuu vain muutamasta yleisestä lajista - sitruunaperhosista, neitoperhoista ja lauhahiipijöistä.

Vielä alkukesästä päiväperhosia oli hyvin vähän. Lämmin ja aurinkoinen heinäkuu kuitenkin kasvatti yleisimpien lajien kantoja. Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin vs. johtajan Kimmo Saarisen mukaan esimerkiksi neitoperhosia on havaittu lähes viisinkertaisesti ja sitruunaperhosiakin tuplasti enemmän kuin tavallisesti. Instituutti tutkii päiväperhosten kantoja valtakunnallisesti.

Myös aikuisena talvehtivan herukkaperhosen, suruvaipan ja nokkosperhosen jälkikasvu on lähtenyt juuri lentoon ja näyttäisi olevan hieman normaalia suurilukuisempi.

Häiveperhonen asettuu Suomeen

Vaeltavista päiväperhosista runsaasti on kaaliperhosia ja naurisperhosia, joiden Suomessa kehittyneet jälkeläiset ovat jo lennossa. Muut vaeltajat kuten amiraali ja ohdakeperhonen ovat olleet vähälukuisia.

Muita päiväperhoslajeja on Saarisen mukaan havainnoitu normaaleja tai vähäisiä määriä.

- Tuoreista lajeista häiveperhonen näyttää nyt valloittaneen Kaakkois-Suomen, jonne se tuli 1990-luvun lopulla. Havaintoja on myös pitkin Keski-Suomea. Se on kulttuuriympäristön laji, viihtyy pihapiireissä ja tulee sisätiloihinkin, Saarinen kertoo.

Häiveperhosen perässä etelärannikolle levittäytynyt pikkuhäiveperhonen on myös saanut jalansijaa. Saarisen mukaan niitä on tavattu kymmenittäin pitkin eteläistä rannikkoseutua.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat