Mainos

Lämmenneet vedet lisänneet sinileviä

Sinileviä ja muita planktonleviä on avomerialueilla yhä vähän. Sinileväesiintymät ovat kuitenkin lisääntymässä rannikon läheisyydessä. Jos sää on lämmin ja tyyni, leviä on odotettavissa heinäkuun puolella runsaammin.

Sisävesillä sinilevähavaintojen määrä on yli kaksinkertaistunut viikon aikana. Levää on havaittu 37 seurantapaikalla eli joka seitsemännessä havaintopaikassa, käy ilmi ympäristökeskuksen ja merentutkimuslaitoksen tämänpäiväisestä katsauksesta.

Itäisen Suomenlahden rannikolla (Virolahti, Vehkalahti ja Haapasaari) ja paikoin Helsingin edustalla sinilevää on nähty vähän. Tähän mennessä havainnot ovat olleet lähinnä myrkytöntä Aphanizomenon-sinilevää, jota esiintyy tikkuina vedessä.

Vesien lämpö

Pintaveden lämpötilat ovat viime viikon aikana kohonneet selvästi Suomenlahden avomerialueella. Veden lämpö alkaakin olla sinilevien kasvulle suotuisammalla tasolla, keskisen ja läntisen Suomenlahden avomerialueella 13-15, Ahvenanmeren ja Saaristomeren avomerialueella 12-13 ja Pohjoisen Itämeren avomerialueella 14-16 astetta. Useimmiten myrkyllinen Nodularia-sinilevä tarvitsee vähintään 15-asteista vettä voidakseen kasvaa tehokkaasti.

Sisäveden sinilevät

Sinilevää on sisävesillä nähty runsaasti Taivalkosken Siikalammessa, Vaalan Rokuanjärvessä, Sipoon Savijärvessä ja Lempäälän Mäyhäjärvessä sekä erittäin runsaasti Ruskonjoessa Merttilässä. Pintaveden lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa yleisesti 18-21 astetta, mikä on ajankohtaan nähden normaalia.

Partiolaiset auttavat

Merellä toimivat partiolaiset ovat ryhtyneet isolla joukolla auttamaan Itämeren tilaa seuraavia tutkijoita. Partiolaisten käytössä oleva aluskanta on noin sata alusta, ja niistä kolmasosa on ilmoittautunut mukaan vapaaehtoiseen ympäristötyöhön.

Tempauksen nimeksi otettu Nodu-projekti viittaa nodularia-sinilevälajiin. Merentutkimuslaitos ja partiolaiset kokoavat yhteistyössä laitoksen tietokantaan partiolaisten tekemiä havaintoja ja mittauksia. Partiolaiset voivat lähettää tietoja verkon kautta, ja ne saadaan perille myös kännykän tekstiviesteinä. Aluksilla havainnoidaan leväkukintoja, rihmaleviä, rakkolevän ja merilintujen esiintymistä sekä mitataan näkösyvyyttä ja veden pintalämpötilaa.

Hyvää kasvatusta


Suomen partiolaisten meripartioryhmän ohjelmavastaava Jukka Kostiainen on tyytyväinen projektin saamaan kannatukseen, varsinkin kun kyseessä on vasta ensimmäinen vuosi.

-Hyvin moni on ilahtunut ja sanonut, että juuri tällaista tarvitaan. Partion perusperiaatteitahan on kasvatus, ja tällä tavalla ympäristökasvatus tulee vahvasti mukaan. Eniten Nodu-projektissa on aluksia mukana Helsingin ja Turun seuduilta, mutta niitä riittää tasaisesti pitkin rannikkoa aina Haminasta Poriin saakka.

-Esimerkiksi suurten purjelaivojen Tall Ship s Race -kilpailuun osallistuvat Henrika, Meripurakk, Merisissi, Merisusi, Valbog ja Navigator ovat myös mukana Nodu-tempauksessa, Kostiainen sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.