Mainos

Lamasta huimat työttömyyskustannukset

Työttömyyden kasvu aiheutti 1990-luvulla Suomessa noin 300 miljardin markan ylimääräiset kustannukset verrattuna siihen, että työttömyys olisi pysytellyt koko ajan vuoden 1990 tasolla.

Työttömyyden kustannukset selittävät pääosan valtion velkaantumisesta. Näin arvioi työministeriön neuvotteleva virkamies, valtiotieteen tohtori Pekka Tiainen. Hän on tehnyt laskelmat julkisen talouden näkökulmasta. Laskelman tulokset ovat esillä kansantaloustieteen päivillä Tampereella alkuviikosta.

Työttömyyskuluissa on otettu huomioon kasvaneet työttömyysturvamenot ja työttömien toimeentuloon osoitetut menot sekä menetetyt verotulot verrattuna vuosikymmenen alun 100 000 työttömän tasoon.

Tuotantoa Tiaisen mukaan menetettiin jatkuvaan 2,5 prosentin kasvu-uraan verrattuna 1990-luvulla yli kaksinkertainen määrä, noin 630 miljardin markan arvosta. Se on saman verran kuin jos yhden vuoden aikana kaikki tuotannollinen toiminta ja palvelutoiminta olisi ollut kokonaan pysähdyksissä.

Tuotantokuilu umpeutumassa

1990-luvulla syntynyt tuotantokuilu on viime vuosien nopean kasvun takia kuroutumassa umpeen. Tiainen laskee, että vuonna 2001 saavutetaan taso, jolle olisi päästy tasaisella 2,5 prosentin vuosittaisella kasvulla ilma lamakuoppaa.

-Työttömyyden kustannuslaskelmien tarkoitus ei ole perustella säästötoimia. Perustarkoitus on osoittaa työttömyydestä aiheutuvat tappiot yhteiskunnalle ja perustella voimavaroja ongelman ratkaisemiseen, Tiainen perustelee. Vaikka laskennallinen tuotantokuilu umpeutuu ensi vuonna, työttömyys ei ole alentunut samalla tavalla.

Työttömyyden ja työvoimakapeikkojen samanaikainen esiintyminen ei Tiaisen mukaan ole kuitenkaan seurausta työhaluttomuudesta. Ongelman ydin on siinä, että työvoiman kysyntä kohdistuu erilaiseen työvoimaan kuin mitä edustaa työttömien ja vaikeasti työllistettävien joukko.

-Perussyy on, että työttömäksi on jääty aloilta ja ammateista, jotka ovat hävinneet ja sen myötä on hävinnyt työssä hankitun ammattitaidon käyttökelpoisuus, Tiainen sanoo.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.