Mainos

Lamapeikko on ravistettu kesätyöläisten niskasta

20:14

Suomen pk-yritykset palkkaavat tänä vuonna 10 000 kesätyöntekijää enemmän kuin viime vuonna. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien jäsenilleen tekemästä kyselystä.

Suurempia yrityksiä edustava Elinkeinoelämän Keskusliitto taas arvioi jäsenyritystensä työllistävän noin 15 000 kesätuuraajaa edellisvuotista enemmän.

Suomen Yrittäjien jäsenyritykset työllistävät tänä vuonna 80 000 kesätyöläistä, EK on asettanut omiensa tavoitteeksi 110 000 kesätyöntekijää.

Sesonkityövoima suosittua

Viherrakennusyritys Asfalttikukassa työskentelee tänä suvena kolme kesätyöntekijää. Yksi heistä on tänä keväänä lukiosta päässyt Pihla Kukkonen, joka päätyi töihin erään Asfalttikukan työntekijän suosituksesta.

– Tänä kesänä tosi moni minun tuttavaporukassa on saanut kesätyön tai pidemmänkin työsuhteen, Kukkonen kertoo.

Yleisintä kesätyöläisten palkkaaminen on juuri sesonkityövoimaa tarvitsevissa yrityksissä. Suurin kesätyöllistäjä on majoitus- ja ravitsemusala, jonka yrityksistä yli 60 prosenttia palkkaa kesätyöntekijöitä.

Viherrakennusyritys palkkaa lisätyövoimaa sen verran kuin kukkaro antaa myöten.

– Talousnäkymät vaikuttavat tosi paljon. Nokian irtisanomiset viime syksynä olivat aikamoinen pudotus meidänkin alalla. Puhelimet mykistyivät. Teimme paljon töitä markkinoinnin eteen ja nyt tilanne on taas normaali, kertoo Viherkukan yrittäjä, puutarha-agronomi Johan Slätis.

Myös Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen tuntee sekä todellisten, että pelättyjen talousvaikeuksien vaikutuksen kesätyöllistämiseen.

– Varsinkin 2009 oli vaikea vuosi. Silloin pelko oli niin suuri, että lomien pitämistä vähensivät nekin, joiden toiminnassa talouden lamautuminen ei näkynyt, Malinen toteaa.

Malisen mukaan suhtautuminen taantumaan on normalisoitunut ja lomia uskalletaan taas pitää. Kyselyssä enää kymmenen prosenttia yrittäjistä ilmoitti, ettei pidä kesälomaa, kun osuus pari vuotta sitten oli 14 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.