Mainos

Lamaan ei ole pelkoa

Musta keskiviikko tuli shokkina monelle tehdaspaikkakunnalle. Suurten rysästen ennustetaan nyt ruokkivan taantumaa.

- Nämä ovat varmaan omiaan lisäämään laman tunnelmia ja heikentämään odotuksia. Sinällään nämä voivat itsessään olla lamaa ruokkivia uutisia, sanoo palkansaajientutkimuslaitos johtaja Jaakko Kiander MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Lama ei ole kuitenkaan näköpiirissä ennustaa Etlan ennustepäällikkö Pasi Sorjonen.

- 1990-luvulla ollut lama oli täysin poikkeuksellinen jopa koko maailman mittakaavassa. Ei voi ajatella, että sellaista tulee uudestaan. Silloin tilannekin oli ihan erilainen. Voi sanoa, että silloin kaikki mahdollinen meni pieleen, nyt ei olla sellaisessa tilanteessa.

Talousennustetta on korjattu alaspäin, on puhuttu talouskasvun hidastumisesta. Kianderin mukaan ennusteet ovat kuitenkin hyviä.

- Toki ennustetaan, että kasvu hidastuu mutta edelleen puhutaan kasvusta ja ensi vuodelle ennustetaan yhden prosentin kasvua. Eli romahduksesta ei ole kyse vaan siitä, että meidän hyvin nopea kasvu mistä on nautittu, hidastuu ensi vuonna. Se ei suinkaan ole vielä maailmanloppu.

Metsäteollisuudella vielä tulevaisuus

Vaikka iso osa Suomea tarvitsee nyt apua pysyäkseen pystyssä, Kiander kuitenkin uskoo metsäteollisuuden rakennemuutoksessa kärsivien paikkakuntien tulevaisuuteen.

Kiander muistuttaa, että puu on jatkossakin hyvä raaka-aine.

- Olisin lievästi optimistinen sen takia, että näillä alueilla on meidän metsävarat. Ja jos ilmastopolitiikassa edetään siihen suuntaan, kun näyttää, voi olla, että metsän hyödyntämisestä syntyy työpaikkoja bioenergianpiirissä.

Kianderin näkemys saa tukea myös Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta.

- Uskon, että suomalaisella metsäteollisuudella on nimenomaan tulevaisuus sillä puolella, että puun raaka-aineista jalostetaan jotain muuta kuin pääsääntöisesti paperia niin kuin nyt on tehty. Siitä voi tosiaan tehdä muun muassa synteettistä dieseliä, sanoo VTT:n erikoistutkija Juhani Laurikko Huomenta Suomen haastattelussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.