Mainos

Lama on lisännyt lemmikkien laiminlyöntejä

Eläimiä hylätään yhä enemmän sosiaalisten ongelmien takia. Huomenna vietettävän valtakunnallisen löytöeläinpäivän aikana etsitään uusia koteja orvoille eläimille ja tukijoita löytöeläintoiminnalle.

Suomessa toimii nelisenkymmentä eläinsuojeluyhdistystä. Suurin niistä on Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy ry. Se pelastaa vuosittain noin viisisataa hylättyä eläintä.

Hesyn eläinten hoitajien esimies Titta Koukkunen ja tiedottaja Erja Veivo toteavat, että yhä useamman hylätyn lemmikin taustalla on taloudellisen taantuman aiheuttamaa hätä ja omistajien päihdeongelmia. Viime vuonna eläimistä melkein kolmannes joutui kodittomaksi eläinsuojelullisista tai sosiaalisista syistä eli omistajien ongelmien takia. Edellisvuonna sosiaalitapausten osuus oli viidennes.

Koukkunen ei ole aiemmin nähnyt Suomessa kodittomia katukoiria, mutta nyt niitäkin on löytynyt.

– Minun mielestäni Suomessa ei ole ennen ollut kadulla irtokoiria, jotka eivät olisi karanneet omistajiltaan ja joita ei myöhemmin haettaisi pois. Nykyään ei ole tavatonta, että saa kiinni koiran kadulta kaupungin keskustasta eikä sitä kaipaa kukaan.

Lemmikki auttaa jaksamaan arjessa

HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen pelkää, että jos työttömien määrä kasvaa edelleen, lähitulevaisuudessa lemmikkien heitteillejätöt saattavat lisääntyä.

– Onneksi talouden ennustetaan lähtevän kasvuun tänä vuonna, mutta työllisyystilanne kohentuu vasta viipeellä.

Luukkainen toivoo, että ihmiset oppivat laskusuhdanteen aikana elämään ihmisiksi, eivät menetä otettaan kunnollisista elämäntavoista ja pitävät hyvää huolta myös lemmikeistään.

– Lemmikit ja niistä huolehtiminen auttavat ihmisiä pitämään kiinni arjen sujumisesta. Ainakin yksi syy nousta aamulla ylös sängystä on hoitoa kaipaava eläin. Monelle työttömälle lemmikistä saattaa näin muodostua ikään kuin silta yli synkän virran.

Testamenttaisitko omaisuutesi eläimille?

Yksi keino auttaa löytöeläintoimintaa on testamentata omaisuutensa haluamalleen yhdistykselle. Titta Koukkunen ja Erja Veivo kertovat, että Hesy on hyötynyt testamenttivaroista useasti.

– Ei ole mikään vitsi, että mummo testamenttaa omaisuutensa kodittomille kissoille. Testamenttivaroja tulee säännöllisesti. Yllättävä testamentti on pelastanut tämänkin yhdistyksen vähintään kerran. Itse eläinsuojelukeskus on hankittu kahden suuren testamenttilahjoituksen turvin.

Koukkunen ja Veivo kiittelevät muutenkin ihmisten lahjoitushalua, jota lama ei ole nujertanut.

– Ainakin joulukeräyksessä huomasimme, että lama ei ole vaikuttanut siihen. Ihmiset ovat edelleen lahjoitusmielellä. Huonot ajat eivät ole näkyneet myöskään jäsenten määrässä.

Eläinsuojeluvalvonnassa kehitettävää

Yksi tärkeimmistä tulevaisuuden kehityskohteista eläinten hyvinvoinnin kannalta on Koukkusen ja Veivon mielestä Suomen eläinsuojeluvalvonnan tehostaminen.

– Helsinki on Suomen ainoa paikkakunta, jossa on eläinsuojelueläinlääkäri, vaikka sellainen pitäisi olla jokaisessa kunnassa.

Paikallistason eläinsuojeluvalvonta kuuluu kunnan- tai kaupungineläinlääkärille. Monissa kunnissa myös terveystarkastajat hoitavat eläinsuojeluvalvontaa. Korkein eläinsuojeluviranomainen on maa- ja metsätalousministeriö.

– Etenkin maaseudulla ovat pienet piirit ja eläinlääkärin voi olla vaikea yhdistää oma työnsä ja roolinsa valvojana. Olisi hyvä, jos kunnassa olisi eläinlääkäri, jonka työ olisi vain valvoa tiloja. Kansalaiset voisivat tehdä hänelle ilmoituksia, ja hän kävisi paikan päällä tiloilla ja kodeissa katsomassa että kaikki on kunnossa. Samalla hän voisi antaa ohjeita ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin.

HESY toimii tällä hetkellä Siuntion löytöeläinten virallisena talteenottopaikkana. Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen löytöeläimet toimitetaan Viikin löytöeläintalolle, jossa niitä säilytetään lakisääteiset 15 vuorokautta. Mikäli eläinten omistajaa ei tänä aikana löydy, saa säilytyspaikkaa pitävä yrittäjä myydä ne. Jos eläimiä ei Viikin löytöeläintalolla saada kaupaksi, hakee HESY ne omaan Eläinsuojelukeskukseensa, jossa eläimet saavat samanlaisen kattavan hoito-ohjelman kuin muutkin avun tarpeessa olevat kodittomat.

Mitä Hesyn tiloissa tapahtuu? Kuuntele juttu Hesystä .

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.