Mainos

Lama muutti espanjalaiskodit salakapakoiksi – poliisitkin käyvät

Taloustaantumasta ja ennätystyöttömyydestä kärsivässä Espanjassa kansalaiset yrittävät tehdä kaikkensa selvittääkseen arjesta rahapulan keskellä.

Harmaa talous ja verottajan petkuttaminen houkuttelevat yhä useampaa talouskurimuksen keskellä.

Moni epätoivoinen on muuttanut kotinsa tai varastotilansa salakapakaksi, salajazzklubiksi, salakampaamoksi tai peräti salaiseksi flamencopaikaksi, kirjoittaa New York Times.

Laittomia sivubisnesyrityksiä markkinoidaan salamyhkäisesti Facebookissa ja Twitterissä.

Kun asiakas haluaa syödä edullisen illallisensa salaravintolassa, hän pääsee sisään kuiskaamalla ovella sovitun salasanan. Ruoka maksetaan luonnollisesti käteisellä.

Kun poliisi tulee, lauletaan "Hyvää syntymäpäivää"

Japanilais-chileläinen 39-vuotias elokuvantekijä Mikio avasi Barcelonassa salaravintolansa kellaritilaan viime vuonna.

Mikäli poliisi ja veroviranomaiset saapuvat paikalle, on Mikio ohjeistanut asiakkaitaan laulamaan "Hyvää syntypäivää" -kipaletta ja taputtamaan kovaäänisesti. Tällä tavoin annetaan vaikutelma normaalista syntymäpäiväjuhlasta ystävien kesken kotioloissa.

– Aloitin bisneksen alun perin vain omaksi ilokseni ja tienatakseni vähän ylimääräistä rahaa. Ihmiset kaipaavat tällaisessa synkässä taloustilanteessa innovatiivisia ja edullisia ravintolavaihtoehtoja, sanoo Mikio.

Mikion pitämästä salaravintolasta on tullut lyhyessä ajassa suosittu. Kellarissa on illallistanut parhaimmillaan jopa parikymmentä henkilöä.

Veronkierron lisäksi Mikio pystyy pitämään hintansa alhaisena hankkimalla ruokatuotteensa edullisesti ystäviensä pyörittämistä tukuista.

Jopa poliisit asiakkaina

Harmaa talous maksaa Espanjalle hurjia summia. Asiantuntijat arvioivat, että maa menettää verotuloja harmaan talouden vuoksi lähes 40 miljardia euroa vuosittain.

Mikio kertoo olevansa jatkuvasti peloissaan mahdollisesta kiinnijäämisestään. Tosin viime aikoina mies on oppinut hieman rentoutumaan - tähän saattaa vaikuttaa se, että halpahintaisten aterioiden perässä kärkkyvät poliisitkin ovat nykyään kellariravintolan kanta-asiakkaina.

Salaravintolaan liittyy kuitenkin vielä yksi salaisuus, jonka Mikio ei toivo koskaan paljastuvan: hän on vuokrannut kellaritilan elokuvayhtiöltä.

– Älkää käyttäkö sukunimeäni, totesi hermostuneen oloinen Mikido New York Timesille.

– Elokuvayhtiöllä ei ole minkäänlaista hajua bisneksestä, jota pyöritän heidän tiloissaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.