Mainos

Lama kohtelee korkeasti koulutettuja nuoria toistaiseksi hellemmin

Nuorisotyöttömyys on kasvanut selvästi talouden laskusuhdanteen seurauksena. Eniten lamasta ovat kärsineet keskiasteelta valmistuneet alle 25-vuotiaat nuoret, sillä heidän osuutensa työttömien työnhakijoiden joukossa on kasvanut selvästi, siinä missä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden nuorten työttömyys on jopa hieman laskenut. Keskiasteen kouluista valmistuneita nuoria on työttöminä nyt jopa 68 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Alemman korkeakoulututkinnon eli kandidaatin tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneissa työttömyysluvut ovat myös hieman kasvaneet, mutta huomattavasti maltillisemmin kuin keskiasteelta valmistuneissa.

Työ- ja elinkeinoministeriön erikoissuunnittelija Petri Syvänen myöntää, että keskiasteelta vastikään valmistuneet alle 25-vuotiaat nuoret ovat yhä useammin jääneet nuolemaan näppejään, kun työmarkkinat eivät vedä. Laman seurauksena myös nuorille tarjottavia kesätyöpaikkoja on ollut tänä kesänä tarjolla aiempaa vähemmän.

Nuorten alle 25-vuotiaiden ryhmässä työttömyys kasvoi jopa 64 prosenttia.

- Onhan tuo sikäli aika suuri muutos, koska se on kuitenkin tuplasti sen, mitä työttömyys kokonaisuudessaan kasvoi, eli 32 prosenttia. Alle 25-vuotiaat ovat siis selkeästi eniten kärsinyt ryhmä, Syvänen sanoo.

Suomessa perinteisesti korkea nuorisotyöttömyys

Kesäkuussa työttöminä työnhakijoina oli noin 41 000 nuorta, mikä on noin 16 000 enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana. Toisaalta työttömien nuorten määrä on nyt vuoden 2005 tasolla. Suomessa nuorisotyöttömyys on perinteisesti ollut 15-25 prosentin hujakoilla hyvinäkin aikoina.

- On Suomen luku kuitenkin varmaan keskiarvon yläpuolella verrattuna muihin maihin, Työ- ja elinkeinoministeriön erikoissuunnittelija Petri Syvänen arvioi.

Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyysaste tämän vuoden toisella neljänneksellä oli huikeat 28,3 prosenttia. Kasvua tuli siis viime vuoteen 6,2 prosenttiyksikköä.

Syvänen muistuttaa, että talouden suhdanteet näkyvät työllisyystilastoissa viiveellä. Hän ennustaakin, että vuoden toisen puoliskon tilastot tulevat näyttämään nuorten osalta vieläkin synkemmiltä.

- Talouden mittareiden täytyy näyttää selkeästi positiivisia lukuja, jotta työllisyyskin lähtee nousuun.

Katso Pekko Ylösen juttu (Kymmenen uutiset 21.7.2009)

Katso Keimo Lehtiniemen raportti Joensuusta (Kymmenen uutiset 21.7.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.