Mainos

Lama ei lisännyt lasten mielenterveyden häiriöitä

Tutkijan mukaan yleinen käsitys lasten mielenterveyden häiriöiden lisääntymisestä johtuu siitä, että lasten ongelmiin on alettu kiinnittää enemmän huomiota.

Viime vuosikymmenen lama ei lisännyt lasten mielenterveyden häiriöitä. Tuoreen tutkimuksen mukaan häiriöiden määrä ei lisääntynyt vuosien 1989 ja 1999 välillä. Havaitut häiriöt olivat kuitenkin aiempaa vakavampia.

Mielenterveyspalveluja käyttäneiden lasten määrä yli kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa. Erityisesti lisääntyi hoitoa tarvinneiden tyttöjen määrä.

Hoidon tarve ennen piilossa

Tutkija Jorma Pihan mukaan yleinen käsitys lasten mielenterveyden häiriöiden lisääntymisestä johtuu siitä, että lasten ongelmiin on alettu kiinnittää enemmän huomiota.

- Hoidon tarvetta on ollut ennenkin, mutta se pysynyt piilossa, Piha arvioi.

Piilotarpeen esiin murtautumisesta kertoo mielenterveyspalvelujen käytön lisääntyminen. Se kertoo myös vanhempien halusta hakea apua, sanoo Piha.

1980-lopulla kaksi prosenttia lapsista oli saanut jonkinlaista hoitoa. Kymmenen vuotta myöhemmin määrä oli 5,3 prosenttia. Pihan mukaan määrä ei vieläkään ole suuri. Hänen mukaansa hoitoa tarvitsevista osa jää edelleen ilman sitä.

Diagnosointi vaikeampaa kuin aikuisilla

Lasten mielenterveyden ongelmien asianmukaista hoitoa vaikeuttaa Pihan mukaan se, että täsmällisen diagnoosiin tekeminen on vaikeampaa kuin aikuisilla.

- On otettava huomioon lapsen yksilöllinen kehitystaso, mutta myös perheen kokonaistilanne.

Yleisimmin lapset kärsivät Pihan mukaan ahdistuksesta, masennuksesta ja käytöshäiriöistä. Piha pitää tärkeänä erityisesti käytöshäiriöiden hoitamista, sillä kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että hoitamatta jäävät häiriöt kasvavat nuoruusaikana. Pahimmillaan ne johtavat epäsosiaalisen persoonallisuuden kehittymiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.