Mainos

Lakot voivat vaikeuttaa lentokenttäpalveluja

Lentokentillä voi lähiaikoina esiintyä ongelmia matkatavaroiden käsittelyssä. Syynä on kiista vuokratyövoiman käytöstä.

Ilmailualan unioni (IAU) saattaa tänään päättää, ryhtyykö se vauhdittamaan painostustoimillaan neuvotteluja maapalveluista vastaavan RTG Ground Handling Oy:n kanssa. Yhtiö vastaa Finnairin ja Finncommin kenttäpalveluista. Työtaistelut eivät luultavasti uhkaa Helsinki-Vantaan kenttää.

Lakko voisi alkaa vasta parin viikon kuluttua, mutta mahdollista on, että työntekijät järjestävät paikallisia mielenilmauksia jo aiemmin.

Matkustamohenkilökunta aikoo aloittaa 6. lokakuuta Finnairin kotimaan lentoja koskevan ylityökiellon. Se voi aiheuttaa henkilöstöpulaa.

Lentoliikenteen palveluiden neuvottelut ovat edenneet nihkeästi, ja molemmat alat ovat nyt sopimuksettomassa tilassa.

Kiista työehdoista ja vuokratyöstä

Nyt kyseessä on siis IAU:n ja maapalveluista vastaavan RTG Ground Handlingin välinen riita. IAU:n mukaan työnantaja haluaa soveltaa työntekijöihin yrityskohtaista työehtosopimusta, joka liiton mukaan on alan yleissitovaa sopimusta huonompi. Erimielisyyksiä on myös vuokratyövoiman käytöstä.

RTG:n sopimuksen piirissä on noin 180 työntekijää.

RTG:n omistaa valtio-omisteinen Airpro Oy. Airpron toimitusjohtajan Gun Näsen mukaan yritys ei näe ongelmaa sopimusten soveltamisessa.

- Airpro noudattaa työehtosopimusta, joka on ollut voimassa ennen IAU:n nyt vaatimaa sopimusta. Airpron yrityskohtainen sopimus on vahvempi kuin IAU:n vaatima yleissitova sopimus. Me emme ole missään vaiheessa edes neuvotelleet IAU:n kanssa tästä asiasta.

IAU:ssa pidetään mahdollisena, että painostustoimet laajenevat, jos sopua ei löydy. Viime talvena IAU:n jäsenet poistuivat työpaikoiltaan ilman virallista lakonuhkaa.

Liiton pääluottamusmiehen Ari Kääriäisen mukaan paikallisia mielenilmauksia ei nyt ole tiedossa.

- Tarkoitus on, että asia saadaan sovittua ennen painostustoimien alkamista

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.