Mainos

Lakonuhkien purku jatkuu

Kevät ei tule ilman lakkouhkia. Vaikka kuljetusalojen työtaistelut on nyt käyty, jäljellä on koko joukko nihkeästi eteneviä neuvotteluja. Sopu AKT:n sopimuksista näyttää helpottavan teollisuuden riitoja. Muualla kuitenkin kytee.

Työehtosopimukset päättyvät keskiviikkona muun muassa keskeisillä palvelualoilla. Palvelualojen ammattiliitto PAM hakee sopimuksia noin 315 000 työntekijälle.

Aloista suurimpia ovat kauppa, ravintolat, hotellit, kiinteistönhuolto ja vartiointi. Kahden viimeksi mainitun neuvottelut ehdittiin jo katkaista, mutta ainakin kiinteistöväki palasi perjantaina neuvottelupöytään. Lakko lopettaisi siivouksen.

Kaupan sopimuksen piirissä on noin 170 000 työntekijää. Hotelleissa ja ravintoloissa työehtoja sorvataan yli 60 000:lle. Kiinteistönhuollossa väkeä on noin 40 000.

Ilman sopimuksia ovat myös Alko ja apteekit.

Teollisuudella jo kevättä rinnassa

Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL järjestää 7. huhtikuuta kolmen päivän lakon, elleivät neuvottelut etene sen toivomalla tavalla. Työtaistelun piirissä olisi seitsemän suurta yritystä, niiden 12 tehdasta ja leipomoa sekä 4 500 työntekijää.

Kiistan sovittelu kuitenkin jatkuu tänään. Ylihuomenna SEL on aloittamassa ylityökiellon.

Ylitöiden teko lopetettiin kolmisen viikkoa sitten myös koko rakennusalalla. SAK:lainen Rakennusliitto kuitenkin perui viime viikolla painostustoimensa, ja neuvottelutuloksia on alkanut syntyä.

Työtaistelulla uhkaavat myös raja- ja merivartijat. Liitot jättivät perjantaina valtakunnansovittelijalle lakkovaroituksen.

Toimihenkilöt sotajalalla

Akavalaiset kemianteollisuuden toimihenkilöt ovat aloittamassa koko alaa koskevan lakon torstaina ulosmarssilla. Se jatkuu 20 suurimmassa yrityksessä heti pääsiäisen jälkeen, eikä työtaistelun pituudesta ole tietoa. Lakko voi vielä peruuntua, sillä sovittelua jatkettaneen ylihuomenna.

YTN on järjestänyt jo kolmen viikon ajan kaksipäiväisiä pistelakkoja. Noin 7 500 akavalaista vaatii kattavaa työehtosopimusta nykyisen palkkapöytäkirjan tilalle. Sama kiista on vireillä myös elintarviketeollisuuden akavalaisilla.

Kemiassa YTN:n julistama ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kielto on ollut voimassa puolitoista kuukautta.

Työnantajia hermostuttaa etenkin STTK:lainen Toimihenkilöunioni, joka on osoittautunut erityisen lakkoherkäksi. Sen neuvottelut useilla teollisuusaloilla ovat vielä alkutekijöissään.

Yksi herkistä aloista on energiateollisuus.

Perjantaina TU ilmoitti järjestävänsä 12. huhtikuuta kolmen päivän lakon kymmenessä elintarvikealan yrityksessä, jos sopua ei sitä ennen löydy.

Myös yksityinen terveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja opetus ovat ilman sopimuksia.

Pelkästään yksityisen sosiaalialan sopimus koskee noin 40 000 työntekijää. Ammattiliitto JHL:n hallitus valtuutti perjantaina toimistonsa valmistelemaan työtaistelutoimia.

Ennen kesää rähinöinnissä alkaa uusi kierros. Liittokohtaisen sopimuskierroksen keskeisenä avaajana syksyllä toiminut Metalliliitto neuvottelee toukokuussa seuraavista palkankorotuksistaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.