Mainos

Lakon maalitaulut - minne lakko iskee ensimmäiseksi?

Teknologiateollisuuden ammattiliitot uhkaavat laajentaa lakkoaan reilun kahden viikon päästä, jos sopuun ei päästä. Mukaan tulisi 40 uutta yritystä, jolloin Metalliliiton ja Pron työtaistelussa olisi jo 40 000 työntekijää.

Aamulla alkaneen lakon suurin kiista koskee sitä, miten palkankorotukset jaetaan yrityksissä. Lakossa on tällä hetkellä yli 30 000 työntekijää ja yli 40 yritystä.

- Maalitauluna ovat isot vientiyritykset, joiden johtajat ovat näkyvässä roolissa työnantajajärjestössä, kertoo MTV3 Uutisten taloustoimittaja Jussi Kärki.

Esimerkiksi Hyvinkäällä Konecranesia johtaa teknologiateollisuuden puheenjohtaja Pekka Lundmark.

Kuumin paikka on toistaiseksi ollut Jyväskylä. Metson Rautpohjan tehtaalla järjestettiin jo eilen ulosmarssi, kun liittoihin kuulumattomat aikoivat jatkaa töissä lakon aikana. Länsirannikolla Uudessakaupungissa autotehdas meni kiinni. Suurimmat vaikutukset ovat Vaasassa, jossa kaksi ja puoli tuhatta ABBn ja Wärtsilän työntekijää lakossa. Raahessa Rautaruukilla alasajo vie päiviä.

Lakon vaikutukset

Taloustoimittaja Jussi Kärjen mukaan lakon vaikutuksista alkaa heti propagandasota.

- Työnantaja laskee, että kahden viikon aikana yritykset menettävät yli 700 miljoonan euron liikevaihdon. Kun teollisuus laskee mukaan alihankkijoiden ja asiakkaiden menetykset, summa vielä tuplaantuu, Kärki kertoo.

- Nämä eivät siis ole tappioita ja lukuihin kannattaa suhtautua kriittisesti.

Puolitoista vuotta sitten satamalakossa metsäyhtiöiden tappiot jäivät melko pieniksi, koska ne pystyivät siirtämään tuotantoa ulkomaille.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 21.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.