Mainos

Lakolla isot vaikutukset paperi- ja selluteollisuuteen

Käynnissä olevalla lakolla on isot taloudelliset vaikutukset paperi- ja selluteollisuuteen, arvioi työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen Metsäteollisuus ry:stä.

Laitoksia aletaan ajaa alas yhden tai viimeistään kahden vuorokauden kuluessa. Koko ala seisahtuu lakon pitkittyessä, koska tuotanto ei ole mahdollista ilman kemikaaleja.

- Jo muutaman päivän kuluttua on näköpiirissä se, että isoja laitoksia seisoo lakon vuoksi, Tähtinen arvioi.

Helsingin satamiin ja tavarakuljetuksiin laajentunut bussilakko pysäytti toiminnan Sompasaaressa ja Länsisatamassa sekä ADR-Haanpää-yhtiön kemikaalikuljetukset.

Kemikaaleja tarvitaan paperi- ja selluteollisuudessa raaka-aineena. Kemikaalit kuljetetaan satamista suoraan tehtaisiin, joten niillä ei ole erillisiä varastoja. Tähtinen kertoo, että Paperiliiton vuosi sitten järjestämä reilun vuorokauden kestänyt lakko aiheutti noin 50 miljoonan euron menetykset.

Kaupoissa näkyy parin päivän päästä

Kaupoissa lakon vaikutus näkyy ensimmäisenä tuoretuotteissa, esimerkiksi ulkomailta tuotavien tomaattien ja salaattien tarjonnassa. Myös pehmeät, helposti pilaantuvat hedelmät saattavat lakon pitkittyessä loppua. Toisaalta osa tuoretuotteista tuodaan esimerkiksi lentäen Suomeen.

Asiamies Matti Räisänen Kaupan Keskusliitosta arvioi, että lakon vaikutukset alkavat näkyä kaupoissa muutaman päivän kuluttua.

- Jos lakko jatkuu, harkintaan tulee, että alamme kehitellä vaihtoehtoisia reittejä. Silloin voidaan ajaa pidemmän kautta, Räisänen kertoo. Edellisen, satamia koskeneen lakon aikaan tuotteita ajettiin Suomeen Haaparannan kautta, kertoo toimitusjohtaja Osmo Laine Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Tuotteiden kuljettaminen pitkien matkojen päästä on kuitenkin erittäin kallista. Lakolla ei ole vaikutuksia satamien matkustajaliikenteeseen. Alukset kulkevat siis normaalisti esimerkiksi Tallinnan ja Tukholman reiteillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.