Mainos

"Lakoissa kyse vastuun pakoilusta"

Pitkän linjan vaikuttajan, Elinkeinoelämän Keskusliiton entisen työmarkkinajohtajan, varatuomari Seppo Riskin mukaan jollakin aloilla ajaudutaan muita useammin lakkosovitteluun. Riskin mielestä kyse on vastuun pakoilusta.

- On olemassa toimialoja, joissa ei ole puolin ja toisin kanttia tehdä sopimuksia suoraan, vaan ollaan kovia neuvotteluissa ja sitten viedään se lakkouhan kautta sovittelijalle ja vastuusta tällä tavoin väistytään. Minusta meidän pitäisi keskittyä enemmän siihen, että ne, jotka vastaavat asioista, myöskin niistä sopivat, Riski sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Riski muistuttaa, että on toimialoja, jotka eivät juuri koskaan ole sovittelussa, koska ne osaavat sopia asioista keskenään.

"Eläkeuudistus oli floppi"

Riskin mukaan pääministerin ajama eläkepolitiikan uudistus oli täydellinen epäonnistuminen.

- Eläkepoliittinen työryhmätyöskentely oli täydellinen mahalasku. Hallitus ei haastanut ammattiyhdistysliikettä ja nyt odotetaan seuraavia vaaleja.

- Me tarvitsemme ihmisten pysymistä pidempään työelämässä ja ennen kaikkea työelämän aloittamista aikaisemmin. Se liittyy meidän julkisen talouden hoitoon - kyllä se on hallitus, joka on vastuussa. Hallitus vastaa kokonaisuudesta.

Muutoksia ilmassa

Päättyvän kierroksen palkankorotukset ovat Riskin mielestä kohtuullisia eikä pahempia ylilyöntejä ole ollut, mutta ammattiliittojen keskinäinen palkkakilpailu on vaarallista talouden kannalta.

Työmarkkinajärjestöjen merkitys ei ole hävinnyt tupokauden päättymisen jälkeen.

- Työmarkkinajärjestöillä on suuri merkitys - palkkakysymykset, työehtokysymykset, ja onhan sitten lainsäädäntöpuolella yhteistoiminta hallituksen kanssa. Kyllä se varmasti tulee jatkumaan, mutta ei ehkä enää samalla tavalla kuin aikaisemmin, se voimakas vallankäyttö se saattaa olla nyt vähän enemmän historiaa.

(MTV3)

Katso varatuomari Seppo Riskin haastattelu (Huomenta Suomi 24.5.2010)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.