Mainos

Lakkoja, työsulkuja, työtaistelu-uhkia - EK sai mitä tilasi?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on saanut sitä, mitä on tilannut, toteaa Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Erittäin pitkä työehtosopimusneuvottelukierros alkoi viime syksynä, ja jatkuu edelleen. Liittokohtaisella neuvottelukierroksella on tähän mennessä nähty lakkoja, työtaistelu-uhkia ja työsulkuja.

- En ole ihan varma, onko se juuri sitä, mitä EK on halunnut, Lyly sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Lyly uskoo, että aika moni työnantaja miettii juuri nyt pitäisikö työnantaja- ja työntekijäpuolen kesken kuitenkin olla jonkinlaisia yhteisiä kehikkoja.

- Koordinointia tehdään nyt puolin ja toisin varsin voimakkaasti. Palkansaajapuoli omalla puolella, työnantajapuoli omallaan, mutta pöydän yli ei tee kukaan.

Tätäkö haluttiin?

Lyly toivookin jonkinlaista yleiskehikkoa, jolloin neuvotteluja voitaisiin käydä koordinoidummin. Isoja asioita voitaisiin myös tällöin tuomaan yhtäaikaisesti pöytään ja viemään eteenpäin.

- Tämän kierroksen negatiivisin piirre tietyllä tavalla on se, että meillä on seuraavat kolme vuotta aina joku ala neuvottelukierroksella ja joku ala käy neuvottelua joko palkankorotuksista tai jatkosta tai muusta. Meillä on tällainen jatkuvan tes-neuvottelun kausi odotettavissa. Minä en ole ihan varma, onko tämä ollut se haluttu linja.

Lyly kaipaa myös kunnollista keskustelua 24/7-yhteiskunnan vaikutuksista.

- Kaikki sanovat, että olisi kiva kun kaikki olisi auki 24/7 ja vapaasti tarjolla. Mutta pitää miettiä tavallisia perheitä: miten esimerkiksi lastenhoito järjestetään vanhempien ollessa vuorotöissä?

- Tämän laskun maksajat ovat kuitenkin ne tavalliset palkansaajat, tavalliset veronmaksajat. Onko tämä kokoaikainen 24/7 kaikissa asioissa juuri se, mitä me kaikki haluamme, vai onko meillä joitain muitakin vaihtoehtoja olemassa? SAK:n puheenjohtaja miettii.

Katso SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn haastattelu (Huomenta Suomi 30.4.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.