Mainos

Lakkoilevat farmaseutit jakoivat salmiakkia Helsingissä

Farmasialiiton jäsenet jalkautuivat päivällä Helsingin Kamppiin. Liitto varautuu laajentamaan lakkoa entisestään, jos työsopimusneuvotteluissa ei edistytä.

Farmaseuttien ja proviisoreiden työtaistelu jatkuu ainakin ylihuomiseen.

Apteekkien työnantajaliiton ja Farmasialiiton edustajat tapasivat jälleen tänään valtakunnansovittelijan toimistossa, mutta ratkaisevaa edistystä ei tapahtunut.

Farmasialiitto on aktivoinut lakkoilevaa kenttäväkeään lukuisilla mielenilmauksilla ja toritapahtumilla. Kampin ostoskeskuksen edustalla oli tänään runsaat sata lakkolaista jakamassa yli 5000 askia Apteekin salmiakkia.

Seuraava sovittelu on perjantaina puoliltapäivin. Jos valtakunnansovittelija Juhani Salonius jättää sovintoesityksen, osapuolilla on valmius päättää sen kohtalosta hyvinkin pian.

Farmasialiiton puheenjohtaja Inka Puumalainen arvioi liittonsa mielenilmauksessa, että neuvotteluissa on lähestytty, mutta nyt pöydällä olevilla palkankorotusprosenteilla palkkakuoppaa ei hänen mukaansa pystytä täyttämään.

Liitto on vaatinut 12 prosentin yleiskorotuksia ja sen lisäksi 5 prosentin kuoppakorotuksia. Vaatimusta perustellaan muun muassa sillä, että jälkeenjääneisyys samantasoisen koulutuksen saaneisiin akavalaisiin on noin 500 euroa.

Lakko voi laajentua

Mikäli neuvottelut eivät etene, Farmasialiitto on varautunut laajentamaan lakkoaan. Päätöksiä ei Puumalaisen mukaan ole vielä tehty.

Nyt 16 päivää kestänyt apteekkilakko laajeni eilen. Lakkoon liittyi 149 uutta apteekkia, ja sen piirissä on nyt lähes 60 prosenttia Suomen apteekeista.

Apteekkien työnantajaliitto on arvioinut, että lähes kaikki apteekit pystytään pitämään auki lakon laajentumisesta huolimatta. Puumalainen sanoi, että lakko puree sivuapteekkien ja muiden pienempien apteekkien sulkeutuessa.

- Joulukuu on apteekeille tärkeä kuukausi, hän huomautti.

Puumalainen muistutti, että vajaalla miehityksellä työskentely lisää virheiden määrää.

Proviisorien asema nostattaa tunteita

Järjestäytymättömien proviisoreiden jääminen töihin on aiheuttanut lakkoilijoissa närää.

Puumalaisen mukaan proviisoreiden on annettu ymmärtää, että järjestäytyminen ammattiliittoon ei kannata. Työnantajien taholta tulevia uhkailutapauksia on liiton tiedossa useita kymmeniä.

Helsingin keskustassa Yliopiston Apteekki on teipannut ikkunoitaan, jotta työrauha säilyisi.

Farmasialiitolla on yli 9300 pääosin yksityisissä apteekeissa työskentelevää jäsentä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.