Mainos

Lakko uhkaa sulkea Alkon myymälät

Neuvottelut Alkon myyjien uudesta työehtosopimuksesta keskeytyivät viikonlopun aikana. Virallinen lakkovaroitus jätetään ylihuomenna.

Alkon myymälöitä uhkaa kolmen päivän pituinen työtaistelu. Myyjien ammattiliitto aikoo jättää lakkovaroituksen vielä alkuviikosta. Lakko alkaisi torstaina 15. marraskuuta ja kestäisi loppuviikon.

Neuvottelut parin tuhannen myyjän uudesta työehtosopimuksesta katkesivat viime viikon lopulla, eikä niiden jatkamisesta ollut iltapäivään mennessä sovittu.

Työntekijäpuolen mukaan yksi suurimmista erimielisyyksistä koskee myyjien vähimmäistyöaikaa lauantaisin. Kiistaa on edelleen myös palkankorotuksen tasosta ja muodosta.

Myyjiä edustava Alkoholikaupan ammattiliitto tavoittelee alkolaisille vähintään yhtä suuria palkankorotuksia, kuin muut kaupan alan myyjät saivat jo aikaisemmin. Liiton puheenjohtajan Maili Kekin mukaan palkoissa on viime vuosina jääty jälkeen muusta kaupasta.

Alkon myyjistä noin 85 prosenttia on osa-aikaisia. Työnantajan tavoitteena on ollut, että vähimmäistyöaika olisi jatkossa jokaisena päivänä neljä tuntia. Työntekijäpuoli haluaa, että lauantaisin se olisi vähintään 6,5 tuntia.

Myyjien neuvottelija Kimmo Lantta sanoo, että lähtökohtana lauantain työvuoroissa on ennenkin ollut 6,5 tuntia, mutta työnantaja on kustannustehokkuuteen vedoten teettänyt yhä enemmän vain neljän tunnin työvuoroja.

Myyjiä kismittää myös se, että osa-aikaisille ei useinkaan tarjota lisätunteja, vaan sen sijaan palkataan lisää osa-aikaisia.

Myyjien oma liitto kuuluu yhdistyksenä muun muassa pankkitoimihenkilöitä edustavaan Suoraan. Muodollisesti lakkovaroituksen jättämisestä päättää Suoran hallitus tiistaina.

Lakkouhkauksellaan työntekijäpuoli pyrkii vauhdittamaan sopimusneuvotteluja. Liiton julistama ylityökielto on ollut voimassa jo 22. lokakuusta lähtien.

Alkon myymälöiden esimiesten ja toimihenkilöiden palkoista syntyi sopu viime viikon lopulla. He saavat 10,8 prosentin korotukset 2,5 vuoden aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.