Mainos

Lakko uhkaa pysäyttää työt telakoilla

Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakko uhkaa keskeyttää nopeasti laivojen valmistuksen Akerin telakoilla ja Outokummun ruostumattoman teräksen tuotannon. Työtaistelu koskee seitsemää yritystä ja noin 3000 työntekijää.

Otteet metalliteollisuuden toimihenkilöiden lakossa uhkaavat koventua, ellei sopua lähiaikoina löydy.

Teknologiateollisuus on ilmoittanut päivällä keskeyttävänsä Toimihenkilöunionin (TU) jäsenmaksujen välittämisen. Työnantaja perustelee toimenpidettä sillä, että lakosta kertyy yrityksille merkittäviä tappioita. Tämän kanssa olisi ristiriidassa se, että yritykset keräisivät maksuja lakon rahoittamiseksi.

Ay-jäsenmaksujen periminen palkanmaksun yhteydessä perustuu keskusjärjestöjen suosituksiin ja alakohtaisiin työehtosopimuksiin. Nyt työehtosopimus TU:n kanssa ei ole voimassa.

Keino on harvinainen. Viimeksi sitä on käytetty vuonna 2000 Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakon yhteydessä.

Teknologiateollisuuden työmarkkinayksikön johtaja Risto Alanko toisti maanantaina työnantajien näkemyksen, että lakon syynä on ay-liikkeen sisäinen järjestöpolitiikka ja jäsenkilpailu.

TU valmistautuu koviin koitoksiin

TU puolestaan valmistautui aamupäivällä tukitoimiin torpatakseen työnantajien yritykset käyttää lakon aikana muuta henkilöstöä työtaistelun alaisiin töihin.

Painetta lisää työtaistelun laajentaminen 31. lokakuuta. Toisen lakkovaiheen piiriin tulisi 20 uutta yritystä ja yli 4000 toimihenkilöä. Se koskisi muun muassa Nokiaa, Konetta, Metsoa ja ABB:tä.

TU:n neuvottelupäällikkö Urho Laitisen mukaan toimihenkilöt ovat valmiita tulemaan töihin vaikka heti, jos työnantaja niin haluaa. Sunnuntai-iltana kariutuneissa neuvotteluissa ei kuitenkaan tapahtunut "juuri mitään", koska Teknologiateollisuus ei liikahtanut vaatimuksistaan mihinkään.

Laitisen mukaan viikon kuluessa tuotanto on ajettu alas kaikissa seitsemässä suuressa metallialan yrityksessä.

Tuotanto pysähtyy nopeasti metallien jalostuksessa, jossa lakon piirissä on noin 1000 toimihenkilöä. Telakoilla lakossa on noin 600 toimihenkilöä.

Paineita kasautuu muillekin työntekijäryhmille, koska palkanlaskenta pysähtyy.

Pienikin joukko voi pysäyttää telakat

Tilannetta käytiin läpi muun muassa TU:n keskustoimistossa Helsingissä, jonne läheisen Aker Yards -telakan toimihenkilöt kokoontuivat puoliltapäivin.

Helsingin telakalla on toimihenkilöiden sopimuksen piirissä noin 70 henkilöä, heistä TU:n jäseniä vajaat 50. Se kuitenkin riittää pysäyttämään työt.

Telakan pääluottamusmiehen Ari Havurinteen mukaan tuotanto hankaloituu vähitellen, kun esimiehet työnjohdosta ja asiantuntijat suunnittelusta puuttuvat. Yhteistyö alihankkijoiden kanssa myös vaikeutuu.

Havurinteen mukaan työpaikoilla lakkohalukkuus on syntynyt palkankorotuksien riittämättömyydestä. TU on korostanut alan tuottavuuden nousseen ennätysmäisesti. Se ei liiton mielestä kuitenkaan näy palkoissa.

Laivojen valmistus uhkaa keskeytyä

Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden (TU) lakko keskeyttää nopeasti laivojen valmistuksen Aker Yardsin Suomen-telakoilla.

Telakoiden 4000 työntekijältä loppuvat työt yhden päivän ja viimeistään viikon sisällä, kertoi Aker Yardsin risteilyalus- ja autolauttayksikön toimitusjohtaja Juha Heikinheimo.

- Lakko vaikuttaa yritysten toimintaan nopeasti, jopa muutamassa päivässä. Yrityksistä vaikutukset leviävät lakonalaisten yritysten yhteistyöverkkoihin, sanoi Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Ole Johansson.

Johanssonin mukaan vaikutukset eivät kohdistu vain valittuihin yrityksiin. Toiminnan päättyminen lopettaa hänen mukaansa tosiasiassa pian palkanmaksun paljon laajemmalta työntekijäjoukolta.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius totesi aiemmin, ettei hänellä ole edellytyksiä tehdä omaa sovintoehdotusta. Osapuolten näkemykset ovat edelleen liian kaukana toisistaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.