Mainos

Lakko uhkaa pysäyttää Norjan huomenna

Norjaa uhkaava liikennekaaos ja satamien sulkeminen huomisaamusta alkaen jäi riippumaan myöhään tänä iltana ja yöllä käytävistä julkisen alan työehtosopimusneuvotteluista. Valtakunnansovittelijalla oli puoleenyöhön saakka aikaa sovintoesityksen tekemiseen.

Valtakunnansovittelija Reidar Webster aloitti avustajineen aamupäivällä loppukirin saadakseen aikaan työehtosopimuksen 640 000 valtion ja kuntien työntekijälle. Lakkovaroituksen piirissä oli lähes 27 000 julkisen alan työntekijää neljästä keskusliitosta.

Norjan valtionrautateiden työtekijöiden lakko merkitsisi täydellistä liikennekaaosta. Oslon alueen paikallisjunaliikenne pysähtyy kokonaan, samoin Intercity-junat ja ulkomaanjunat. Lisäksi rautatielakko saattaa lamauttaa satamat, ja satamatyöntekijöiden mahdollinen lakko ulkomaisen lauttaliikenteen.

Noin 7 400 bussin- ja kuorma-autonkuljettajaa on ollut lakossa jo kaksi viikkoa, ja monilla työntekijöillä on siten ollut työmatkaongelmia jo ennen uutta lakkoa. Junien pysähtyminen aamulla uhkaa aiheuttaa liikennekaaoksen teillä. Myös terveysalan, koulujen ja poliisin työntekijät saattavat mennä lakkoon.

Työnantajapuoli on tarjonnut työntekijöille noin 2 150 markan korotusta vuosiansioihin. Neljä keskusjärjestöä olivat kuitenkin niin raivoissaan tarjouksesta, että ne vetäytyivät huhtikuussa neuvotteluista ennen kuin ne olivat päässeet edes kunnolla alkuun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.