Mainos

Lakko uhkaa Olkiluodon ydinvoimalatyömaata

Rakennusliitto on jättänyt lakkovaroituksen Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle. Reaktorirakennuksen työt pysähtyvät, jos sopimukseen ei päästä syyskuun 10. päivään mennessä.

Syynä lakkovaroitukseen ovat epäselvyydet alihankkijayrityksen palkanmaksussa. Rakennusliiton mukaan ilmeisesti Kyprokselle rekisteröity Rimec Ltd. ei ole kertonut, millä perusteilla se on pidättänyt runsaan kolmanneksen työntekijöidensä palkasta.

Rimecillä työskentelee vajaat kolmesataa puolalaista rakennusmiestä. Rimecin mukaan pidätykset menevät veroihin ja sosiaalivakuutusmaksuihin.

Yritys ei ole kuitenkaan suostunut kertomaan, mihin maahan maksut maksetaan, mikä on pidätysperuste ja -prosentti, ja onko maksut edes tilitetty eteenpäin. Myös lomapalkkojen maksuihin liittyy epäselvyyksiä.

- En väitä, että mitään laitonta on tapahtunut. Mutta ei tässä nyt ihmeitä vaadita, kun pyydetään selvitystä siitä, mihin rahat ovat menneet, sanoo Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas.

Rahoista kyselty kohta vuosi

Puolalaiset ovat penänneet selvyyttä palkasta pidätetyn rahan kohtalosta jo viime vuoden lopulta saakka. Rakennusliitto on ajanut asiaa noin viikon.

- Kyllä se ketä vaan kiinnostaa, että mihin yli kolmannes palkasta menee. Ja kun vastauksen saaminen selvään kysymykseen venyy ja venyy, niin pakko tässä oli takaraja laittaa, Suokas perustelee lakon uhkaa.

Suokas arvioi, että kaikista Olkiluodossa työskentelevistä puolalaisista runsaat sata on liittynyt Rakennusliittoon. Osa heistä työskentelee Rimecillä.

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan Teollisuuden voimalle (TVO) rakentaa ranskalainen Boygyeus Travaux Publics. Työvoimaa vuokraava Rimec on yksi ranskalaisfirman alihankkijoista.

Suokkaan mukaan Rimecillä on mainiosti aikaa selvittää työmiestensä palkasta pidätetyn rahan kohtalo ennen lakon määräpäivää.

Myös Olkiluodon kolmosvoimalan työmaasta vastaava TVO:n Martin Landtman uskoo, että asia saadaan selvitettyä hyvissä ajoin.

- Olemme kohtalaisen luottavaisia sen suhteen, että asiassa saadaan ratkaisu, projektipäällikkö Landtman sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.