Mainos

Lakko uhkaa - lentokentille tulossa taas matkalaukkuruuhkia

Sisämaan lentokentillä uhkaa alkaa huomenna matkatavaroiden käsittelijöiden lakko. Työnantaja RTG Ground Handling on hylännyt illalla valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen.

Laukkuruuhka on alkamassa torstai-iltapäivästä lähtien, jos kiistaan alan työehtosopimuksesta ei sitä ennen saada ratkaistua.

Työtaistelu pysäyttäisi Finnairin ja Finncommin matkatavarapalveluja ainakin 13:lla kotimaan kentällä. Se vaikuttaisi myös Helsinki-Vantaalle tulevan tavaran käsittelyyn.

Finncommilla matkatavaraongelmia ei yhtiön mukaan pitäisi ilmaantua Helsinki-Vantaalla, Turussa, Porissa, Savonlinnassa, Seinäjoella eikä Varkaudessa.

Lakolla ei ole takarajaa. IAU:lla on jo voimassa ylityökielto. Myös Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY aloittaa ylihuomenna Finnairin lentoja koskevan ylityökiellon, joka voi aiheuttaa henkilöstöpulaa.

Finnair on ilmoittanut lentävänsä normaalisti RTG:hen kohdistuvasta työtaistelu-uhasta huolimatta.

Kiistana vuokratyö

Kiista koskee pääosin vuokratyövoiman käyttöä. IAU:n mukaan työnantaja haluaa soveltaa työntekijöihin yrityskohtaista työehtosopimusta, joka liiton mukaan on alan yleissitovaa sopimusta huonompi. RTG:n sopimuksen piirissä on noin 200 työntekijää.

RTG:n omistaa valtio-omisteinen Airpro. Se katsoo noudattavansa yrityskohtaista työehtosopimusta, joka on ollut voimassa ennen IAU:n nyt vaatimaa yleissitovaa sopimusta.

Airpron omistavan Finavian viestintäjohtajan Irmeli Paavolan mukaan lakon vaikutuksia lentomatkustamiseen on vaikea arvioida.

- Jos lakko tulisi, tarvittaisiin lähtöselvityksessä luultavasti enemmän aikaa, mutta tässä vaiheessa on vaikea sanoa tarkemmin.

Myöskään Tampere-Pirkkalan lentoaseman päällikkö Pertti Skogberg ei osaa vielä arvioida lakon mahdollisia vaikutuksia, koska vielä ei tiedetä, mitkä toiminnot ja ketkä ihmiset ovat lakkoon menossa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.